2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Orbán: Magyarországon nem nőtt a terrorfenyegetettség

2015. január 9., péntek 21:11, frissítve: szombat 12:24

Magyarországon nem nőtt a terrorfenyegetettség Orbán Viktor szerint. A Jobbik ennek ellenére a terrorizmus megfékezése érdekében megbeszélést kezdeményezett a pártok között. A Fidesz, bár a Jobbik több javaslatával nem ért egyet, kész az egyeztetésre.

A párizsi merénylet után sem növekedett közvetlenül a terrorfenyegetettség Magyarországon – mondta a miniszterelnök a közrádióban a Terrorelhárítási Központ jelentésére hivatkozva. Orbán Viktor szerint jelenleg bizonytalan a helyzet a világban, de az a feladat, hogy Magyarország biztonságos legyen. A kormányfő barbár terrorcselekménynek nevezte a párizsi szerkesztőség ellen elkövetett támadást, valamint együttérzését fejezte ki. „Brutális és barbár terrorcselekmény az mindig mellbe vágja az embert, különösen, ha egyszer csak azt látjuk, hogy mindez itt a mi világunkban, az Európai Unióban történik. A brutalitás egyébként is fájdalmas dolog, de ha közel van, akkor végképp megrendíti az embert. Együttérzésünket és szolidaritásunkat tudjuk kifejezni az elhunytak családjának és a francia népnek is” – fogalmazott a kormányfő.

A Jobbik elnöke a terrorizmus megfékezése érdekében több lépést is megfogalmazott, így például bevezetné a halálbüntetést Magyarországon, visszahívná a magyar katonákat az ázsiai hadszíntérről és zéró toleranciát alkalmazna a bevándorlással szemben. Vona Gábor szerint január hetedikével új időszámítás kezdődött Európában, a francia események ugyanis bárhol újra megismétlődhetnek. „Még januárban, de lehetőleg minél hamarabb üljön össze – a parlamenti frakciók részéről vagy a parlamenti frakciók szakértőiből – egy szakpolitikai munkacsoport, egy szakpolitikai fórum, amely értékelné a most kialakult helyzetet és megfogalmazná azokat a válaszlépéseket, amelyeket Magyarországnak adnia kell. Lehet persze azt mondani, hogy a kormány ezt saját hatáskörében is megteszi, de én azt gondolom, hogy a terrorizmustól való megvédése a magyar társadalomnak olyan súlyú kérdés, amely a kormánypártoknál is szélesebb összefogást igényel” – mondta Vona Gábor.


Bár nem ért egyet a Jobbik összes javaslatával a Fidesz, a kormánypárt nyitott arra, hogy a parlamenti pártok frakciói egyeztessenek a terrorizmus elleni küzdelem magyarországi stratégiájáról. „Egy öngyilkos merénylő ellen halálbüntetéssel fenyegetőzni nem biztos, hogy a legcélszerűbb megoldás. De azt gondolom, fontos, hogy a terror elleni fellépésről egyeztessenek a parlamenti pártok, legyen közös álláspont, és ebben legyen konszenzus és határozott támogatás a kormány háta mögött; ezért kezdeményezem a frakcióvezetők megbeszélését a jövő hétre” – fejtette ki Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője.

A Jobbik Rogán Antal szavaira reagálva azt közölte, bíznak benne, hogy a többi országgyűlési frakció is átérzi az ügy össznemzeti súlyát, és megteszi a maga javaslatait a terrorizmus megfékezésére.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!