2024. 05. 07. Kedd Gizella napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:00

Orbán: Magyarország nem része a konfliktusnak

2014. március 3., hétfő 15:21, frissítve: szerda 09:34

Tovább támadja a baloldal a kormányt az ukrán válság ürügyén. A Fidesz szóvivője felszólította az ellenzéki pártokat, hogy ne tegyék a kampány részévé az orosz–ukrán szembenállást. A miniszterelnök azt mondta: Magyarország nem része a konfliktusnak, a magyarok itthon és Kárpátalján is biztonságban vannak.

„Ez a sajnálatos szituáció minket egy választási kampányban ért utol. Nem kívánjuk egyébként az ukrán nép és az Ukrajnában élő nemzetiségek fájdalmait semmilyen módon kihasználni, és beépíteni a hazai menetrendbe.” A szocialista Szanyi Tibor szavaira már hétvégén rácáfolt Bajnai Gordon, aki vasárnap az orosz nagykövetség előtt követelte az Orbán-kormánytól a paksi atomerőmű bővítéséről szóló államközi szerződés felfüggesztését.

Hétfőn ugyanezzel a követeléssel állt elő Várpalotán Szanyi Tibor főnöke, Mesterházy Attila MSZP-elnök, a baloldal közös miniszterelnök-jelöltje. „Azt követeltük a miniszterelnöktől – és ez ügyben tartottunk ma konzultációt az összefogás vezetőivel –, hogy Orbán Viktor azonnal függessze fel a paksi tárgyalásokat egészen addig, ameddig nem tisztázódik az, hogy Oroszország mire akarja használni a gazdasági erejét, a pénzügyi eszközeit.”

Az ukrán válsággal kampányol a Liberálisok vezetője is, aki Szanyi Tibor oldalán bírálta a magyar vezetést. „A magyar vezetők hallgatnak. Se Orbán Viktor, se Áder János nem nyilatkozott meg. Az, hogy a nemzetbiztonsági bizottságban csütörtökön a Fidesz valamiféle tájékoztatást adott, miközben szombaton döntött az orosz parlament arról, hogy megadja a felhatalmazást arra, hogy orosz csapatok bevonuljanak Ukrajnába, hát ez a nevetség tárgya. Nem történik semmi Magyarországon” – mondta Fodor Gábor.

Az LMP továbbmenne az egyesült baloldalnál, az ökopárt egyenesen felmondaná az orosz–magyar energetikai szerződést a parlament rendkívüli ülésén. „Az Orbán–Putyin-paktum felmondásáról szóló törvényjavaslatot, valamint az orosz atomgyarmatosítás leállításához szükséges intézkedésekről szóló országgyűlési határozati javaslatot tárgyalja meg az Országgyűlés” – jelentette ki Schiffer András, az LMP társelnöke.


A miniszterelnök azt üzente a Kárpátalján élő magyaroknak, hogy számíthatnak az anyaországra. „Magyarország nem része ennek a konfliktusnak. A magyarok biztonságban vannak Magyarországon és Kárpátalján is, és a magyar kormány azon dolgozik, hogy biztonságban is maradjanak. Egyébként a külügyminiszterünk most éppen Brüsszelben van. Magyarország része a közös európai erőfeszítéseknek, amelyekkel békét, biztonságot és a nemzetközi jog tiszteletét szeretnénk elérni. Ezekért a célokért dolgozunk, az európai egységes válságkezelésen belül” – jelentette ki Orbán Viktor.

A Fidesz szóvivője felszólította az ellenzéki pártokat, hogy ne csináljanak kampánytémát az ukrán válságból.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!