2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Orbán: Hazánk lojális a szövetségeseihez

2014. november 19., szerda 10:19, frissítve: szerda 18:21

Magyarország akkor is lojális az EU-hoz és a NATO-hoz, ha nem mindenben ért egyet velük – hangsúlyozta a Diaszpóra Tanács ülésén Orbán Viktor.

A magyaroknak nem érdekük egy újabb hidegháború – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Diaszpóra Tanács idei ülésén. A miniszterelnök úgy fogalmazott: Magyarország tagja a NATO-nak és az EU-nak, ezért lojális lesz a szövetségeseihez akkor is, ha nem mindenben ért velük egyet. Orbán Viktor visszautasította azokat a vádakat, melyek szerint Magyarország oroszbarát lenne. A kormányfő azt mondta: Magyarország magyarbarát, mert a magyar érdekeket tartja szem előtt.

Minden miniszterelnöknek joga van a szankciók esetében az európai csúcson vétózni, mert teljes egyhangúság szükséges, egyetlenegyszer sem vétóztunk, hangsúlyozta a miniszterelnök. – Elmondtuk, hogy nem értünk vele egyet, kifejtettünk egy másik álláspontot, de lojális szövetségesek voltunk, és minden alkalommal elfogadtuk, hogy a szankciók politikáját érvényesítjük. Akkor is, ha egyébként azt gondolom, hogy ez Magyarország számára messze nem a legkedvezőbb politika, sőt – mondta Orbán Viktor.

Politikai szövetségesek

– Ilyen értelemben tehát a politikai szövetségesei mi voltunk az Európai Unió és a NATO irányába, egyértelmű, de a gazdasági érdekeink mellett, különösen az energia és a piacok szempontjából ki kell állnunk. Nem érdekünk olyan fejlemény Európában, amely elvág bennünket erőforrásoktól, energia erőforrásoktól, és elvág bennünket piacoktól, vagyis nekünk magyaroknak egy újabb hidegháború nem érdekünk, szögezte el a kormányfő szerdán a Magyar Diaszpóra Tanács 4. ülésén.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!