2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Orbán: Harmadik rezsicsökkentést tervez a kormány

2013. december 13., péntek 21:05, frissítve: szombat 08:49

Harmadik rezsicsökkentést tervez a kormány – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Polgári Magyarországért díj pénteki átadási ünnepségén.

Idén az árvízi védekezésben részt vevőket tüntették ki a Polgári Magyarországért díjjal. Szilvágyi Gergely (a  Suhanj Alapítvány tagja, aki árvízi önkéntesként kerekes székből segítette a homozsákok töltését – a szerk.) mellett a védekezés miatt az esküvőjüket elhalasztó katona házaspár és a kárpátaljai Dercen egyházi önkéntes tűzoltói munkáját ismerte el a Fidesz pártalapítványa.

A miniszterelnök szerint az árvízi összefogás bizonyította, hogy a magyarok a kilátástalan helyzeteket is le tudják küzdeni. „Mi, magyarok kaptunk egy esélyt, és megmutathattuk, hogy egy kilátástalannak tűnő helyzetet is képesek vagyunk megfordítani. Pusztán azzal, hogy összefogunk. Kiderült, vagy inkább megmutattuk, nincs ellenfél, amit ha összefogunk, le ne győzhetnénk. Hát, mi egy brüsszeli kínvallatás az árvízhez képest, éppen ezért, tisztelt hölgyeim és uraim, számomra az elmúlt év legnagyobb sikere és eredménye az a példátlan összefogás, amellyel az évszázad árvízén úrrá lettünk” – fogalmazott a miniszterelnök.

Évértékelő beszédében a miniszterelnök hangsúlyozta, az árhullám éppen akkor jött, amikor az Európai Unió újabb igazságtalan támadásra készült a rezsicsökkentés miatt. Orbán Viktor azonban hangsúlyozta, a sikeres árvízi védekezés után az ország több látványos gazdasági eredményt is elért.

„Megszabadultunk az IMF szorításából, évtizedek után először csökkentettük összesen 20 százalékkal a rezsiköltségeket, rekordmélységbe szorítottuk az inflációt, beléptünk az ésszerű béremelések korszakába, szárnyal az exportunk, és bekövetkezett a növekedési fordulat, mégpedig a várakozást felülmúló adatokkal és jövő évre szóló kilátásokkal” – mondta Orbán Viktor.

 

A kormányfő szerint az is kiderült, hogy vannak magyar válaszok a gazdasági válság megoldására, a magyar intézkedéseket pedig már több uniós tagállam is átvette. „Csehország, Bulgária, Skócia a rezsicsökkentés útjára lépett. Angliában közmunkához kötik a segélyek fizetését, Franciaországban és Szlovákiában a mieinkhez hasonló különadókat vetettek ki, és Lengyelország magyar mintára alakítja át a nyugdíjrendszerét” – sorolta a miniszterelnök.

Orbán Viktor bejelentette, az elkezdett munkát nem hagyják félbe, és harmadik rezsicsökkentésre készülnek a kormánypártok. „Nem is fogunk megállni, két sikeres rezsicsökkentés után érdemes meglépnünk a harmadikat is. A frakcióvezető úr már dolgozik is rajta” – közölte a kormányfő. A miniszterelnök részleteket egyelőre nem mondott, de a Hvg.hu információi szerint a villamosenergia-piacon lehet újabb 10 százalékos lakossági tehercsökkentésre számítani.

Orbán Viktor beszédét ma este fél tizenegykor a Hír Televízió megismétli.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!