2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Egy bolond százat csinál

Következik:

Híradó 15:00

Orbán: El kell törölni a mostani keretszám-szabályozási rendszert

2012. december 15., szombat 20:10, frissítve: vasárnap 07:33

Eltörli a kormány a keretszámokat a felsőoktatásban - ezt a miniszterelnök jelentette be a Facebookra feltett bejegyzésében. Az új rendszerben mindenki ingyen tanulhat, aki az egyetem vagy főiskola befejezése után Magyarországon dolgozik majd. A többi részlet egyelőre nem ismert, az új szabályokat a szerdai kormányülésre dolgozzák ki. A változások a jelenlegi egyetemistákat nem érintik. A korábbi keretszámcsökkentés ellen ma is több gimnáziumban tiltakoztak.

Meghatározott pontszám felett ingyenesnek kell maradnia a felsőoktatásnak – jelentette be Orbán Viktor a Facebook-oldalára feltöltött videóüzenetben. A kormányfő szerint az erről szóló előterjesztést a jövő szerdai kormányülésre elkészítik. Orbán Viktor azt mondta: a mostani keretszám-szabályozási rendszert el kell törölni. A kormányfő úgy fogalmazott: a mostani rendszer bonyolult, bizonytalanságot és kiszámíthatatlanságot kelt a diákok körében. Orbán Viktor szerint egyszerű és átlátható szabályozásra van szükség. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy akik már elkezdték tanulmányaikat, azoknak semmilyen változásra nem kell számítaniuk.

Tovább küzdenek

A Hallgatói Hálózat is a közösségi oldalon reagált a miniszterelnök szavaira. Azt írták: csak egy nyílt tárgyaláson megszületett átalakítást fogadnak el. A hallgatói szervezet megjegyzi: hogy tovább küzdenek a diákok korábban bejelentett követeléseiért. Ezek között szerepel a köz- és felsőoktatás reformja, a hallgatói szerződés eltörlése és a forráskivonás leállítása.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!