2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Maros Zoltán animációsfilm-rendező portréfilmje

Következik:

Vezércikk 04:00

Orbán: A szavak és ígéretek már nem elegendőek

2014. március 7., péntek 14:09, frissítve: vasárnap 07:01

Ukrajna európai integrációját és a válság tárgyalásos megoldását sürgette Orbán Viktor pénteken az Európai Néppárt dublini kongresszusán tartott beszédében. A miniszterelnök szerint Európának ki kell állnia a demokratikus értékek mellett az ukrán választások után is. A magyar kormányfő kiemelte, Európának világos választ kell adnia a nemzetközi jog orosz megsértésére, a szavak és ígéretek már nem elegendőek. Hozzátette, egyértelmű elvárásokat kell megfogalmazni az új kijevi kabinet felé is, hiszen Európának egy demokratikus Ukrajnára van szüksége, ahol tisztelik a kisebbségek jogait.

Elfogadta az Ukrajnával kapcsolatos határozatot az Európai Néppárt, hosszútávú program kezdődik Ukrajna európai integrációja érdekében. Orbán Viktor szerint a tárgyalások után az első fontos lépés a vízummentesség bevezetése lesz. Az európai integrációhoz azonban az ukránoknak is garantálni kell a kisebbségek, köztük a magyarok nyelvhasználatát.

„Elvárásaink vannak a leendő ukrán kormánnyal és elnökkel szemben is, mert az nem lehet, hogy egy olyan törvényt, mint a nyelvtörvény, egy átmeneti parlament, mint amilyen a mai ukrajnai parlament, hatályon kívül helyez, és ezzel komoly visszalépést hajt végre az emberi jogok területén. Nemcsak ki kell fejeznünk az elismerésünket az ukránoknak, hogy képesek voltak a kezükbe venni a saját sorsukat, hanem világossá kell tenni, hogy az európai partnerség azt is jelenti, hogy a kisebbségek számára az Európában szokásos jogokat garantálni kell” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök.

Az Európai Néppárt 828 tagja azért jött Dublinba, hogy megválasszák a jelöltjüket az Európai Bizottság élére, aki a Néppárt választási kampányát is vezeti majd. Magyarország különleges helyzetben van, mert másfél hónap választja el a magyar és az EP-választást.

Juncker a jelölt
Jean-Claude Juncker volt luxemburgi kormányfő az Európai Néppárt jelöltje az Európai Bizottság elnöki posztjára. Így szavaztak a párt dublini kongresszusán összegyűlt delegáltak. Juncker 382 szavazatot kapott, megelőzve Michel Barnier uniós biztost, aki 245 voksot kapott. Az idén májusi európai parlamenti választás lesz az első, amikor az európai pártcsaládok listavezetői egyben európai bizottsági elnökjelöltek is.


A magyar kampányból a Néppárt is több elemet átvett, a munkahelyteremtés, az oktatás reformja és az energiaárak csökkentése egész Európában cél. Az unortodox, innovatív gazdasági megoldásokat Orbán Viktor Dublinban is védelmébe vette.

„Ez a megfelelő idő és alkalom, hogy kifejezzem hálámat azoknak, akik támogatták Magyarországot az elmúlt négy kemény évben, amikor még mindig harcoltunk a kommunista örökség ellen, a gazdasági válság ellen, és azok ellen a nemzetközi erők ellen, amelyek állandóan támadtak minket” – fogalmazott Orbán Viktor.

A miniszterelnök azt is elmondta, az euró megmentése történelmi siker volt az EU néppárti vezetésének, és a válságról azt mondta, olyan volt, mint amikor rálőnek valakire, de nem találják el.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!