2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Túlélve Bolíviát 11:00

Orbán: A magyar kormány nem tűri az antiszemitizmust

2013. május 6., hétfő 00:01, frissítve: hétfő 12:02

Az új magyar alaptörvény megvédi a magyarországi zsidóságot és a kisebbségeket – jelentette ki Orbán Viktor a Zsidó Világkongresszus megnyitóján.

A magyar kormányfő szerint Európában a rosszul sikerült válságkezelés miatt terjed az antiszemitizmus, a gyűlölet terjedésének megakadályozására pedig összefogásra van szükség, ezért is szükséges egyértelművé tenni, hogy a magyar kormány nem tűri az antiszemitizmust.

Orbán Viktor Ronald S. Lauder elnök társaságában érkezik a kongresszus közgyűlésének megnyitó vacsorájára
Orbán Viktor Ronald S. Lauder elnök társaságában érkezik a kongresszus közgyűlésének megnyitó vacsorájára
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A mai magyar kereszténydemokrata kormánypolitika erkölcsi kötelességének tartotta, hogy bevezesse a holokauszt áldozatainak emléknapját az iskolákban, hogy megalakítsa a Holokauszt Emlékközpontot, hogy állva és fejet hajtva meghallgassa a kaddist abban a parlamenti teremben, ahol korábban a zsidótörvényeket elfogadták, hogy emlékévet szervezzen Raoul Wallenberg tiszteletére, hogy betiltsa a félkatonai szervezetek működösét, hogy létrehozza a Holokauszt 2014 Emlékbizottságot, hogy betiltsa a diktatúra szimbólumait és hogy zéró toleranciát hirdessen az antiszemitizmussal szemben – mondta Orbán Viktor.

Orbán Viktor a Zsidó Világkongresszus közgyűlésének megnyitó vacsoráján mond beszédet
Orbán Viktor a Zsidó Világkongresszus közgyűlésének megnyitó vacsoráján mond beszédet
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Feldmájer összefogást sürgetett

A rendezvényt a Mazsihisz elnöke nyitotta meg – Feldmájer Péter összefogást sürgetett, szerinte a zsidók és nem zsidók csak így tudják elérni, hogy ne térhessen vissza a zsidóellenesség sötét korszaka. Az elnök kiállt a magyar kormány mellett. Azt mondta, a kabinet sokat tesz a holokauszt emlékének megőrzéséért: Izrael után elsőként a világon a budapesti parlamentben iktatták törvénybe a holokauszt áldozatainak nemzeti emléknapját. A rendezvény előtt rendkívüli volt a biztonsági készültség.

Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke mond beszédet
Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke mond beszédet
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A szemeteseket is leszerelték

Csak rendőrök sétáltak a Duna-korzón vasárnap délután. Az Intercontinental környékén még az utcai szemeteseket is leszerelték a biztonsági előkészületek miatt. A rendőrség fokozott készültséget rendelt el. Több környező utcát már napokkal korábban lezártak. Ideiglenes megállási tilalmat rendeltek el, a parkoló autókat elszállították.

A rendezvényre érkezők kiadványt kaptak, amelyben a magyarországi antiszemita támadásokat gyűjtötték össze: gyalázkodó graffitik, rongálások, verbális és fizikai erőszak. A kiadványt zászlóégetések, a betiltott magyar gárda és neonáci tüntetők fényképeivel illusztrálták.

„A Jobbik-féle antiszemitizmus egy penészszagú valami”

A világkongresszus vezetői szerint Európában Magyarországon a legijesztőbb az antiszemitizmus terjedése – ezzel indokolták, hogy miért Budapesten tartják a rendezvényt. A Mazsihisz ügyvezető igazgatója, Zoltai Gusztáv már árnyaltabban fogalmazott: szerinte nem a többséggel, hanem egy kisebbséggel, a hazai szélsőjobbal van a gond. Bár a felmérések szerint több nyugat-európai országban jelentős számban vallanak antiszemita nézeteket, Zoltai azt mondta: a hazai gyűlölködés azért aggasztó, mert Magyarországon volt holokauszt. A Mazsihisz ügyvezető igazgatója penészszagú antiszemitizmusnak nevezte a Jobbik viszonyát a két világháború közötti politikatörténethez. Zoltai szerint további lépésekre van szükség, például hogy ne lehessen Horthy-szobrot avatni Magyarországon.

„A nyugat-európai antiszemitizmus más jellegű, hiszen ott nem volt holokauszt, itt nálunk egészen más, a jelenlegi, a Jobbik-féle antiszemitizmus egy penészszagú valami. Persze, hogy tiltakozunk, amikor utcát neveznek el Horthy Miklósról, amikor szobrot avatnak, hiszen tudjuk, hogy az első zsidótörvénytől kezdve az utolsóig a magyar korabeli törvényeket ő hagyta jóvá és írta alá, ezért mi nem tudjuk tisztelni Horthy Miklóst” – jelentette ki Zoltai Gusztáv.

A legutóbbi felmérés szerint tavaly Franciaországban nőtt a legnagyobb mértékben az antiszemita támadások száma, 58 százalékkal. Tavaly márciusban például egy zsidó iskolánál lőtt agyon hét embert egy férfi. Utoljára négy éve tartottak Zsidó Világkongresszust. Az eseményt eddig mindig Izraelben rendezték meg.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!