2024. 10. 18. Péntek Lukács napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Egyedül a Nagy Mongol Birodalom ellen 11:00

"Öljünk, öljünk!" – Akkora csapást mérnek Dél-Koreára, hogy egy katona sem éli túl?

2013. április 3., szerda 21:50, frissítve: csütörtök 17:33

Katonákat is hajlandó bevetni Dél-Korea azért, hogy kimentse az észak-koreai keszongi ipari övezetben elzárt dolgozóit. Szöul szerint a több mint nyolcszáz munkásból csak kilencen tudtak hazatérni. A közös területen működő cégekből a kommunista államnak évente kétmilliárd dolláros bevétele származik. Az Egyesült Államok újra felszólította Észak-Koreát, hogy hagyjon fel nukleáris fegyverekkel kapcsolatos ambícióival.

„Öljünk, öljünk” – skandálták észak-koreai diákok pjongsongban egy Amerika-ellenes tüntetésen. Az állami televízió is bemutatta, hogyan masírozott végig alakzatban a több száz fiatal a város utcáin.

A dél-koreai védelmi miniszter közben a kormánypártok képviselőivel találkozott Szöulban. „Határozottan figyelmeztetem Észak-Koreát, hogy fogja vissza magát, és kijelentem, hogy teljes harci készültségben állunk – közölte Kim Kvan Dzsin. – Úgy érzem, nem kellene Észak-Koreának agitálnia és teljes harckészültségbe kényszerítenie a dél-koreai embereket.”

A dél-koreai hírügynökség szerint Szöul kész bevetni katonáit a két ország közötti ipari zónában rekedtek biztonsága érdekében. A kommunista ország szerda reggel akadályozta meg a dél-koreai dolgozók belépését a két ország közötti Keszong-övezetbe, de jelezte, hogy az ott lévők elhagyhatják a területet. Szöul szerint azonban a 861 munkás közül csak kilencen tudtak hazatérni.

Zsarolás, feszültségnövelés

A Hír Televízió által megkérdezett szakértő szerint Észak-Korea azért akar nyomást gyakorolni déli szomszédjára, hogy közvetítőként segítse elő a közvetlen párbeszédet Phenjan és Washington között. „Lényegében ismételten egyfajta zsarolásról, illetve feszültségnövelésről beszélhetünk – fogalmazott Csoma Mózes, az ELTE Koreai Tanszék docense. – Az észak-koreai rezsimnek meglehetősen kicsi az eszköztára arra, hogy befolyásolja a világnak a hatalmait, ez a típusú zsarolás, a keszongi ipari park blokádja, sőt esetleg a Sárga-tenger vitatott hovatartozású vizein haditengerészeti összecsapás kiprovokálása az észak-koreai erődemonstráció és a zsarolási politika eszközének tekinthető.”

Az észak-koreai Munkáspárt újságja azt írta, a Dél-Koreában állomásozó amerikai csapatok lesznek a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság hadseregének első célpontjai.

Akkora csapást mérnek Dél-Koreára…

Észak-Koreában van társaival a magyar baptista szeretetszolgálat munkatársa. Lukács Csaba Phenjanból küldött beszámolója szerint a humanitárius szervezet munkatársai az országban először tavaly megnyílt, mozgássérült gyermekekkel foglakozó központot látogatták meg, hogy a jövőbeli együttműködési lehetőségekről tájékozódjanak, mivel a koreai szakemberek érdeklődnek a világhírű Pető-módszer iránt.

Az északi főváros békés, a magyarok helyi kísérői szerint a konfliktust a déliek provokációi okozták, akik azzal is megfenyegették az északiakat, hogy a központi téren felállított szobrokat rakétával semmisítik meg – ezek az alkotások az ország korábbi elnökeit vagyis a „Nagy Vezért” és a „Szeretett Vezetőt” ábrázolják. A kommunista vezetés szerdán bejelentette, hogy napokon belül leállítják a keszongi ipari övezet működését, annak ellenére hogy a közel 50 ezer észak-koreait foglalkoztató déli vállalatok jelentik az ország egyik legfontosabb valutaforrását.

A magyarok ma ellátogathattak a két ország között lévő demilitarizált övezetbe, Panindzsonba is. A déli oldal teljesen kihaltnak tűnt, délben egyetlen katonát sem lehetett ott látni – közölte Lukács Csaba. A magyarokat kísérő északi elmondta: ha a déli fél folytatja provokációit, válaszul akkora csapást mérnek „az amerikaiak által bábként irányított déli hadseregre”, hogy egyetlen katonája sem marad életben, így az sem lesz, aki aláírja a feltétel nélküli megadásról szóló békeszerződést.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!