2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Katonai tiszteletadás mellett felvonták a nemzeti lobogót

2014. október 23., csütörtök 11:56, frissítve: csütörtök 21:10

A Parlamentnél Magyarország nemzeti lobogójának felvonásával kezdődtek meg csütörtökön az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából szervezett ünnepségek. A kormány és az ellenzék is megemlékezik a évfordulón.

Megkezdődött az 1956-os forradalomra és szabadságharcra való ünnepi emlékezés. A Kossuth téren katonai tiszteletadás mellett vonták fel Magyarország nemzeti lobogóját.

Reggel Áder János államfő helyezett el koszorút a forradalom és szabadságharc áldozatainak emlékhelyénél, a rákoskeresztúri új köztemető 301-es parcellájában.

Az érdeklődőket egész nap változatos programokkal várják, ingyenesen látogatható például a Parlament és a Terror Háza Múzeum is. A központi ünnepségsorozat már kedden elkezdődött, a háromnapos megemlékezés az este 7 órakor kezdődő zártkörű díszelőadással zárul a Magyar Állami Operaházban.

Az ’56-os hősök mutattak rá, hogy a kommunista országokban fennálló rendszerek valójában emberellenes, korrupt és a társadalmi osztályok egymás elleni kijátszására épülő diktatúrák – mondta Varga Mihály a fővárosi Széna téren tartott megemlékezésen. A nemzetgazdasági miniszter kiemelte: büszkék lehetünk rá, hogy a forradalom által kiemelkedő szerep jutott a magyaroknak a keleti blokk összeomlásában. Hozzátette: a ma élő magyaroknak Magyarország függetlensége szent és sérthetetlen.

– A magyar emberek mindig is tudták, hogy ha időről időre katonai túlerővel el is csendesíthették, terrorral elnémíthatták hangját, végleg nem tiporhatták el. Ha eljött az idő, büszkén álltak ki igazukért. Erre tanított 1956, erre bizonyíték 1848, Rákóczi és Thököly eszméje. E szerint él és e szerint tesz a mai magyar kormány is – fogalmazott a tárcavezető.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!