2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Ökotárs: lezárult a vizsgálat, feljelentést tesz a Kehi

,

2014. október 22., szerda 17:40, frissítve: péntek 08:09

Feljelenti a Kormányzati ellenőrzési Hivatal a Norvég Alap támogatásait elosztó Ökotárs Alapítványt hűtlen kezelés, költségvetési csalás és magánokirat-hamisítás miatt. A Kehi lezárta a vizsgálatát. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter azt javasolja norvég kollégájának, hogy tárgyalják újra a támogatások elosztásának rendszerét, és más állami vagy civil szervezet végezze.

Garnélarák, fogkrém, kuszkusz és egyéb, magánfelhasználású eszközök is szerepelnek a norvég pénzekből beszerzett tételek között. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálata szerint a Norvég Alap támogatását elosztó Ökotárs Alapítvány el is fogadta ezeket az elszámolásokat. A Kehi a vizsgált hatvanhárom pályázatból hatvanegynél talált szabálytalanságot. Sokszor utólag módosították a bírálók által adott pontszámokat, így befolyásolták, hogy ki legyen a nyertes. Ezenkívül utólag megváltoztattak vagy visszadátumoztak szerződéseket, túllépték a megvalósítási határidőket, és a támogatási időszak lejárta után is leírtak költségeket. Sőt, akkor is folyósította az Ökotárs a támogatást, ha a pályázó a szerződésben vállaltnál kevesebb önrészt tett hozzá. „Felmerül a költségvetési csalás, a hűtlen kezelés, a magánokirat-hamisítás, illetve a jogosulatlan pénzügyi bűncselekmények gyanúja, e bűncselekmények miatt a Kehi feljelentést tesz” – jelentette ki Bőcz Sándor, a hivatal kabinetfőnöke.

„A garnélarákos olyan projekt, amelynek a projektgazda szervezete végig ott volt velük, végig látta, végig követte a projektet. Azt mondta nem sokkal ezelőtt nekem, hogy még ha tényleg volt garnélarák, ő még azt is el tudja fogadni, mert olyan csodálatos, gyerekeknek, fiataloknak, embereknek tisztességesen megcsinált és kivitelezett projekt volt” – mondta Foltányi Zsuzsa. Az Ökotárs volt igazgatója tagadja, hogy bűncselekmények vagy szabálytalanságok történtek az alapítványnál. Foltányi szerint a Kehi vizsgálata nem az igazságot tárta fel.

– Egy olyan vizsgálat, amely nem törekedett egy folyamat megértésére és kiragadott dokumentumok vagy rendőrség által elvitt levelezésekből kiragadott dolgok alapján dolgozik, az szerintem szakmailag aligha juthat az igazsághoz.
– Tehát akkor ön szerint nem történhetett sem hűtlen kezelés, sem költségvetési csalás az Ökotárs Alapítványnál.
– Én abban egészen biztos vagyok, hogy nem.

A Kehi azonban kiderítette azt is, hogy az ellenőrzés kezdete után az Ökotárs megsemmisített vagy meghamisított dokumentumokat, egy részüket pedig a norvég nagykövetségre akarták menekíteni. A külképviselet egyelőre nem reagált. Arra hivatkoznak, hogy ők még hivatalosan nem kapták meg a Kehi-vizsgálat eredményét.

A kancelláriaminiszter mindenképpen újratárgyalná Norvégiával a Civil Alap támogatásainak elosztási rendszerét. „Arra teszek javaslatot, hogy az Ökotárs helyett más, akár állami, akár civil szervezeten keresztül osszák szét Magyarországon a pénzt, mert méltatlan az Ökotárs az eljárása alapján arra, hogy ezt a pénzt fölossza. Láthatóan visszaélt a norvégok bizalmával” – mondta Lázár János.

Az Ökotárs Alapítvány ellen korábban már a Nemzeti Nyomozó Iroda is vizsgálatot indított jogosulatlan pénzügyi tevékenység gyanúja miatt.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!