2024. 04. 28. Vasárnap Valéria napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Poltikai hobbista 03:00

Obama üzent a bostoni merénylőknek

2013. április 18., csütörtök 19:40, frissítve: péntek 07:33

Egy merénylet nem tarthatja félelemben az amerikai lakosságot – fogalmazott Bostonban Barack Obama. Az amerikai elnök részt vett azon az ökumenikus szertartáson, amelyen a hétfői merénylet áldozataira emlékeztek. Obama beszédében azt üzente az elkövetőknek, hogy nem menekülhetnek, és bíróság előtt kell felelniük tetteikért. A merényletben érintett város lakosait pedig arra buzdította: maradjanak ugyanolyan bátrak és kitartóak, mint amilyenek mindig is voltak. A hatóságok közben két férfit gyanúsítanak a merénylet elkövetésével.

Több százan már órákkal az ökumenikus szertartás kezdése előtt a bostoni Szent Kereszt-székesegyháznál várakoztak. – Iraki és afganisztáni veteránként tudom, milyen a tűzvonalban lenni. Fontos volt számomra, hogy ma itt lehessek. Harcoltam a hazámért, és büszke vagyok, amikor látom, hogy az emberek összegyűlnek, hogy emlékezzenek – mondta egy gyászoló.

A rendezvényt fokozott biztonsági készültség kísérte. A résztvevők hosszú sorban várták, hogy túljussanak az ellenőrzésen.

Obama: El fogunk kapni titeket

A megemlékezés alkalmából Bostonba utazott Barack Obama amerikai elnök is. Az elnök beszédében megemlékezett a tragédia áldozatairól, és úgy fogalmazott: Boston a világ egyik legnagyszerűbb városa. Az elnök üzent a merénylet elkövetőinek is. „El fogunk kapni titeket, és igen, bíróság elé fogtok állni, és felelni fogtok tetteitekért. Mi pedig továbbra is egy összetartó, szabad társadalom leszünk” – fogalmazott az Egyesült Államok elnöke.

A bostoni ökumenikus szertartáson a város polgármestere úgy fogalmazott, sosem szerette annyira az embereket, mint most. „Szeretettel gondolunk azokra az apákra, akik ingükkel állították el a vérzést, és az anyákat, akik segítettek a sérülteknek – mondta Thomas Menino. – Ugyanígy érzünk azok a szomszédok iránt, akik kinyitották ajtajukat, és azt mondták, ami az enyém, az a tiétek is” – tette hozzá a polgármester.

Hétfőn a bostoni futóversenyen két pokolgép robbant. A detonációk következtében hárman életüket vesztették, és több mint 170-en megsérültek. A merényletet házilag készített pokolgépekkel követték el.

Két gyanúsított

Két férfit gyanúsítanak a bostoni merénylet elkövetésével az amerikai hatóságok. Hivatalosan egyelőre sem a nevüket, sem a fényképüket nem hozták nyilvánosságra. A New York Post azonban közzétett egy fényképet, amelyen két férfi arcát megjelölte. A hatóságok folyamatosan elemzik a merénylet idején készült képeket és videókat. Az egyik felvételen az látszik, amint két férfi a robbanás előtt néhány pillanattal megjelenik a verseny befutójánál.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!