2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Csíksomlyói pünkösdi búcsú

Következik:

Híradó 13:00

Obama: Oroszország ezért megfizet

2014. március 24., hétfő 21:00, frissítve: kedd 18:46

Oroszország meg fog fizetni a krími akcióért – jelentette ki Barack Obama európai látogatásának első napján. Az amerikai elnök arról próbálja meggyőzni európai partnereit, hogy újabb szankciókkal fokozzák a Moszkvára nehezedő nyomást. Az Oroszországhoz visszacsatolt Krím félszigeten az oroszok sorra foglalják el az ukránok katonai bázisait. Ennek láttán az ukrán elnök bejelentette, hogy kivonják csapataikat a térségből. Az ukrán katonák fele azonban már átállt az oroszokhoz, így ők továbbra is a félszigeten maradnak.

„Jó reggelt mindenkinek. A mai első óránkat már egy teljesen új országban kezdjük meg” – így köszöntötte egy tanárnő diákjait egy szevasztopoli iskolában. A pedagógus arra utalt, hogy Oroszország hatvan év után visszacsatolta Ukrajnától az orosz múltú és többségű Krím félszigetet – a döntés már a mindennapokban is érezteti hatását. „Ez az első tanítási nap ebben a negyedévben. Amikor a gyerekek elmentek vakációzni, még ukrán állampolgárok voltak, de már Oroszországba tértek vissza. Ez számunkra természetesen nagy ajándék, nagy öröm” – mondta a tanárnő. A hatalomváltást jelzi az is, hogy a Krím félszigeten hétfőtől már hivatalosan is lehet rubellel fizetni a hrivnya mellett.

Eközben az orosz csapatok sorra foglalják el az ukrán katonai bázisokat, nagyobb összetűzés nélkül – a bázisokról általában önként távoznak az ukrán tengerészek.

Az orosz terjeszkedés láttán az ukrán elnök már be is jelentette, hogy Ukrajna kivonja csapatait a Krím félszigetről. Olekszandr Turcsinov ezt azzal indokolta, hogy meg akarja óvni katonái és családjaik életét. Az ukrán katonák fele azonban átállt az oroszokhoz, így ők a Krímben maradnak, és mostantól Moszkvát szolgálják.

Kijev és a nyugati államok továbbra is törvénytelennek tartják a Krím visszacsatolását: az amerikai elnök többnapos európai körúton további szankciókra próbálja majd rábeszélni kontinentális szövetségeseit. „Európa és Amerika egységesen támogatja az ukrán kormányt és az ukrán népet, és egységesek vagyunk abban, hogy Oroszországra szankciókat kell kivetni az akciója miatt. Ahogy a holland kormányfő, Mark Rutte helyesen megjegyezte, az erősödő szankcióknak jelentős következményei lesznek az orosz gazdaságra nézve” – jelentette ki Barack Obama.

A világ hét legfejlettebb gazdasága a hétfőn kezdődött hágai nukleáris biztonsági csúcson egyeztet majd a további lépésekről. A brit kormányfő máris kijelentette, hogy lemondják a G8-aknak az oroszországi Szocsiba tervezett találkozóját.

A feszültség csökkentése érdekében az orosz külügyminiszter nemcsak az amerikai, hanem az ukrán kollégájával is egyeztetett Hágában. Ez volt az első alkalom a kijevi hatalomváltás és a Krím félsziget bekebelezése óta, hogy Oroszország és Ukrajna külügyminiszteri szinten tárgyalt egymással.

Moszkva továbbra is puccsnak tartja az ukrán kormányváltást, a Nyugatot pedig képmutatással és kettős mércével vádolja.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!