2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Obama: Nem fogjuk megfigyelni a közeli barátainkat

2014. január 17., péntek 18:41, frissítve: vasárnap 07:36

Korlátozza az amerikai elnök a titkosszolgálatok működését a Snowden-botrány hatására. Szövetséges államok vezetőit a hírszerzés a jövőben nem figyelheti meg. Barack Obama az Edward Snowden által feltárt visszaélésekért nem kért bocsánatot.

„Kétszázmillió SMS-t figyelt meg naponta az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség” – írja legújabb tényfeltáró riportjában a brit Guardian. A lap értesülései ugyanúgy Edward Snowdentől származnak, mint a globális kémkedéssel kapcsolatos korábbi információk. Ő beszélt a sajtónak arról, hogy az Egyesült Államok hírszerzése magánszemélyek millióinak e-mailjeit olvasta világszerte, és szövetséges országok vezetőit figyelte meg, köztük a német kancellárt is. A botrány miatt az amerikai elnök a titkosszolgálatok működésének korlátozására kényszerült.

„Egyértelművé tettem a hírszerzésnek, hogy a jövőben nem figyeljük meg a baráti és szövetséges országok állam- és kormányfőinek kommunikációját – közölte Barack Obama. – Arra kértem a nemzetbiztonsági csapatomat és a hírszerzők közösségét, hogy működjenek együtt külföldi partnereinkkel a bizalom helyreállítása érdekében” – tette hozzá az amerikai elnök.

Barack Obama azt ígéri, hogy a hírszerzés tevékenysége átláthatóbb lesz. Az amerikai törvényhozás felállít egy olyan szakértői testületet, amely a megfigyeléseket engedélyező bíróság munkáját segíti. A megszerzett információkat a jövőben a titkosszolgálatok csak indokolt esetben – vészhelyzetben vagy bírói indítványra – használhatják fel. Az elnök az igazságügyi minisztériumban elmondott beszédében megvédte a Nemzetbiztonsági Ügynökséget. Hangsúlyozta, hogy hírszerzés nélkül Amerika nem tudná megóvni magát és másokat a terroristáktól.

„Bővült az együttműködés a külföldi hírszerző szolgálatokkal, és megerősödött a képességünk a cybertámadások kivédésére. Az erőfeszítéseink számos támadást hiúsítottak meg és ártatlan életeket mentettek meg, nemcsak az Egyesült Államokban, de az egész világon” – mondta az Egyesült Államok elnöke. Obama hozzátette, nem kér elnézést az amerikai hírszerzési akciók hatékonyságáért, és szerinte semmi nem utal arra, hogy a Nemzetbiztonsági Ügynökség munkatársai szándékosan törvényt akartak sérteni.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!