2023. 12. 05. Kedd Vilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Obama megkongatta a vészharangot

2014. szeptember 17., szerda 11:15, frissítve: kedd 12:34

Globális fellépést sürget az ebolavírus terjedése ellen az amerikai elnök – Barack Obama már korábban bejelentette, hogy háromezer katonát küld a térségbe, hogy Libériában tizenhét egészségügyi intézményt építsenek fel a betegek kezelésére. Az ENSZ jelentése szerint egymilliárd dolláros programra van szükség ahhoz, hogy megakadályozzák a vírus terjedését. A betegségre jelenleg nincs gyógyszer.

Kemény szavakkal számolt be az amerikai elnök az eboláról, miután tárgyalt az atlantai járványmegelőzési központ munkatársaival. „A kegyetlen igazság az, hogy Nyugat-Afrikában olyan méretű lett az ebolajárvány, amilyet eddig még nem láttunk. Lassan kicsúszik az irányításunk alól, és a helyzet egyre rosszabb lesz. Egyre gyorsabban terjed, és az áldozatok száma is rohamosan növekszik” – hangsúlyozta az amerikai elnök.

Barack Obama kijelentette: a világnak egyesült erővel kell összefognia a világjárvány megfékezéséért, ebben pedig az Egyesült Államok jelentős szerepet vállal. Washington háromezer katonát vezényel Nyugat-Afrikába, elsősorban Libériába, ahol tizenhét egészségügyi létesítményt építenek, emellett több ezer járványügyi segélymunkást is kiképeznek. „A mi csapataink a szakértelmüket adják az irányítás, a logisztika és a tervezés terén. A védelmi és fegyveres erőink ezekben jobbak a világ bármely más szervezeténél” – mondta Obama. Az elnök hozzátette: a libériai központban laboratóriumok és elkülönített egységek is lesznek, a központ kiépítésében pedig az amerikai népegészségügyi hivatal is részt vesz.

Washingtonban, egy szenátusi meghallgatáson az ebola egyik amerikai túlélője a nemzetközi közösség hanyagságára hívta fel a figyelmet. „A nemzetközi közösség nem figyelt eléggé oda erre a példa nélküli járványra, egészen július közepéig, amikor Nancy Writebol és én meg nem kaptuk a vírust. Azóta a média figyelmének középpontjába került, és sokkal óvatosabbak lettek Nyugat-Afrikában. De a kései reagálás elfogadhatatlan egy ilyen méretű és súlyosságú problémánál” – mondta Kent Brantly.


Az ENSZ Biztonsági Tanácsa amerikai kezdeményezésre csütörtökön ülésezik az ebola megfékezésének ügyében. A vérzéses lázat okozó vírusnak eddig több mint 2500 halálos áldozata volt az Egészségügyi Világszervezet szerint.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!