2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Poltikai hobbista 03:00

Obama: Levadásszuk a terroristákat

2014. szeptember 11., csütörtök 10:04, frissítve: csütörtök 21:48

Kiterjeszti az Iszlám Állam (IÁ) elleni légicsapásokat és katonákat vezényel Irakba az Egyesült Államok. Barack Obama elnök pénzt kér a kongresszustól a terroristák elleni harcra.

Négypontos cselekvési stratégiát ismertetett Barack Obama az Iszlám Állam elleni amerikai fellépésről. Eszerint az Egyesült Államok módszeres légi hadjáratot indít a terroristák ellen, és a korábbiakkal ellentétben már nemcsak a saját állampolgárai védelmére és humanitárius küldetésekre fog összpontosítani, hanem az iraki erők offenzívájával párhuzamosan mér majd csapásokat az IÁ célpontjaira.

– Világossá tettem, hogy le fogjuk vadászni a terroristákat, akik az országunkat fenyegetik, bárhol is legyenek. Ez azt jelenti, hogy nem fogok tétovázni az Iszlám Állam elleni akciók tekintetében Szíriában és Irakban sem. Ez az elnökségem alapszabálya: ha fenyegeted Amerikát, nem találsz menedéket sehol sem – fogalmazott az amerikai elnök.

Barack Obama szerint az új bagdadi kormány megalakulása után további segítségnyújtást is kiérdemelt a közel-keleti ország.

– Meg fogjuk növelni a támogatást a szárazföldön harcoló csapatoknak. Júniusban néhány száz amerikai katonát telepítettem Irakba, hogy felmérjék, hogyan tudjuk a legjobban támogatni az iraki biztonsági erőket. Ez a csapat elvégezte a munkát és Iraknak új kormánya is lett, így további 475 katonát küldünk Irakba. Mint korábban is mondtam, ezek az amerikai haderők nem vesznek részt harcokban, nem fogunk még egy szárazföldi háborúba keveredni Irakban. De szükség van rájuk, hogy segítsék az iraki és kurd egységeket a kiképzésben, hírszerzésben és felszerelésben – hangsúlyozta.

Obama elnök emellett ismételten arra kérte a kongresszust, hogy adjon a kormány számára pótlólagos felhatalmazást és anyagi eszközöket a szíriai mérsékelt fegyveres ellenzék kiképzésére. A Fehér Ház még júniusban 500 millió dollárt kért a törvényhozástól a kiképzés finanszírozására. A Hír TV által megkérdezett biztonságpolitikai szakértő szerint terrorista szervezeteket elpusztítani nem lehet, csak visszaszorítani. És óriási veszélyt jelentenek a majd hazatérő külföldi zsoldosok.

– Az ISIS nyilvánvalóan abból indul ki, hogy kihasználja azt, ami gyengeség, másképp fogalmazva: özönlenek hozzájuk az emberek. Tegnap tettek közzé egy listát, hogy a világ elképesztően sok országából átlagosan 150 ember jött az ISIS-hez harcolni. Ha ezek valaha hazamennek – már persze akik túlélik a harcokat –, rendkívül komoly terrorközpontokat alkothatnak a megfelelő országokban, Afrikában, Európában, Ázsiában és Amerikában – vélekedett Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő.

Nógrádi szerint sikeresek lehetnek az amerikai lépések, mert az ügyben az arab világ is felsorakozott az Egyesült Államok mögött. Közben az amerikai törvényhozás republikánus vezetői is jelezték, hogy támogatják Obama javaslatát.

A szíriai ellenzék készen áll

„Obama kész elrendelni a légitámadást Szíria ellen”; ƒ„Nő a katonai beavatkozás támogatása” – néhány szalagcím az egyik New York-i újságárusnál kapható napilapokról az elnök beszéde előtt. Az amerikaiak megosztottak a kérdésben.

Az Egyesült Államok külügyminisztere a Közel-Keleten tárgyal, azt mondta: készek nemzetközi koalíciót kötni a Közel-Keleten előrenyomuló terrorszervezet ellen. Emellett kulcsfontosságú partnernek nevezte Irakot a szervezet elleni küzdelemben. „A koalíció a globális stratégiánk szívében foglal helyet. Biztosíthatom önöket, hogy ez tovább fog nőni és mélyülni a következő napokban, ide értem az ENSZ-közgyűlését New Yorkban a következő hónapban. Ez pusztán azért van, mert az Egyesült Államok és a világ egyszerűen nem állhat és nézheti tétlenül azt, hogy az Iszlám Állam gonoszsága terjed” – fogalmazott John Kerry.

A német külügyminiszter szerint nemcsak katonai, hanem politikai stratégiára is szükség van a terroristák elleni harcban. „Biztosíthatom önöket arról, hogy következő hétfőn lesz a tárgyalások első fordulója, a franciák meghívására. Meghívtam a G7-ek vezetőit a két hét múlva esedékes találkozóra, vagyis amikor az ENSZ közgyűlése is összeül, ahol az arab államokkal kötendő politikai stratégia részleteiről egyeztetünk. Úgyhogy biztosíthatom önöket arról: senki sem olyan naiv, hogy azt gondolja, néhány fegyver a pesmergáknak megoldja a világ problémáját az ISIS-szel” – mondja Frank-Walter Steinmeier.

Közben a Nyugat által támogatott szíriai ellenzék is közölte, hogy kész együttműködni az Egyesült Államokkal az Iszlám Állam terrorszervezettel szemben.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!