2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

Obama: Jól működnek az oroszok elleni szankciók

,

2014. szeptember 3., szerda 16:50, frissítve: szerda 20:58

Barack Obama szerint jól működnek az amerikai és európai szankciók Oroszország ellen. Az amerikai elnök Észtországban azt mondta: még idén katonákat vezényelnek Kelet-Európába, felújítanak legalább öt katonai bázist és hadgyakorlatokat is tartanak. Az ukrán és az orosz államfő ma telefonon tárgyalt egymással a tűzszünetről, de nem tudott megállapodni. Az oroszok továbbra is tagadják, hogy az ő katonáik harcolnak Kelet-Ukrajnában, illetve hogy a lázadókat Moszkva pénzeli.

Doneck keleti határán a tanítás is szünetel a háborús helyzet miatt, a diákok egyelőre azt sem tudják, hogy mikor járhatnak majd újra iskolába. Az ukrán és az oroszbarát katonák egymást vádolják a pusztítással. Az oroszbarát csapatok Donecket, Luhanszkot és Mariupolt próbálják körbezárni.

Az ukrán és az orosz elnök szerdán telefonon beszélt egymással, de utólag már abban sem értettek egyet, hogy miről tárgyaltak. Az ukrán elnöki hivatal közleménye tűzszünetről szólt, ezt az oroszok cáfolták. A moszkvai álláspont szerint csak arról egyeztettek, hogy mi kellene egy végleges tűzszünethez, de nem tudtak megállapodni.

„Oroszország terrorista állam, amely a legalapvetőbb nemzetközi jogszabályokat sem tartja be. Ukrajnának szüksége van védelmi támogatásra egy ilyen agresszor ellen, ezért speciális, partneri státust kérvényeztünk a NATO-nál, hogy Ukrajna közvetlenül az Egyesült Államok szövetségese lehessen” – mondta Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök. A partnerségről a NATO csütörtökön kezdődő walesi csúcstalálkozóján dönthetnek.

Barack Obama Észtországban kezdte európai útját, és máris katonai segítséget ígért az oroszok ellen a balti államoknak. Az amerikaiak öt katonai bázist bővítenének és közös hadgyakorlatot szerveznek Romániával és Bulgáriával, illetve a három balti állammal. Az északi támaszpontokon amerikai katonák is állomásozni fognak. „Túl korai megítélni, hogy milyen lehetőség van az ukrán–orosz tűzszünetre. Mi eddig is támogattuk az ilyen próbálkozásokat, de ezekből semmi nem lett vagy azért, mert az oroszok egyáltalán nem is akartak békét, vagy mert az egyértelmű tények ellenére még mindig tagadják, hogy ők irányítják és pénzelik a szeparatistákat, ahogy tagadják azt is, hogy oroszok harcolnak a felkelőkkel” – mondta Obama.

A NATO-hoz hasonló katonai szerepvállalást az EU már kizárta, és inkább az oroszokat sújtó gazdasági szankciókat szigorítaná, az embargóval érintett termékek legújabb köre már az olajipari berendezésekre is vonatkozna. Ezzel párhuzamosan növelik Kijev támogatását. Kedd óta már az Európai Unióból, Szlovákián keresztül is földgázhoz jut Ukrajna. A visegrádi országok ezenkívül az ukrán civil szervezetek támogatásával segítenek. „A régióban, különösen Magyarországon az ezzel foglalkozó civil szervezetek száma véges és a kapacitásuk korlátozott, úgyhogy az állami adminisztrációnak is kiemelt szerep juthat bizonyos uniós programokon belül. Ezek az úgynevezett twining programok, amelyek kifejezetten azért jöttek létre az EU-ban, hogy Ukrajnát és a hozzá hasonló országokat segítse” – mondta Bartha Dániel külpolitikai szakértő.

A közvetlen NATO-segítség része az is, hogy a legsúlyosabban sebesült ukrán katonákat ezentúl egy német hadikórházban kezelik. Az első húsz sérült kedden érkezett Berlinbe.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!