2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Obama: Hibázott a Sony a filmbemutató törlésével

2014. december 19., péntek 21:35, frissítve: szombat 12:49

Barack Obama amerikai elnök szerint a Sony filmkiadó hibát követett el, amikor visszavonták az Interjú című film bemutatóját. A film miatt észak-koreai hekkerek tiltakoztak, a Sony szervereit is feltörték, és kiszivárogtatták a cégvezetők levelezését. Most már az FBI is megerősítette, hogy a szervereket Észak-Koreából törték fel, valószínűleg kínai közreműködéssel. Obama szerint a terroristák fenyegetésének nem szabad megadni magát Amerikának.

Már az FBI szerint is észak-koreai hekkerek terrorizálják Hollywoodot. A Sony szervereit olyan programmal törték fel, amivel tavaly dél-koreai kormányzati oldalakat megbénítottak. Filmeket, forgatókönyveket és a teljes belső levelezést ellopták a Sonytól.

„Két jel arra utal, hogy a hekkereknek volt belső segítségük. Egyrészt 100 tb-adatot loptak el. Ez tízszerese a Kongresszusi Könyvtár teljes állományának. Nagyon sok idő és sávszélesség kell hozzá. Másrészt Edward Snowden óta tudjuk, hogy internetes betörés helyett egyszerűbb odamenni fizikailag és átmásolni az adatokat egy merevlemezre. Nem kizárt, hogy ez történt” – mondja Kevin Mitnick biztonságtechnikai szakértő.

A hekkerek az Interjú című vígjáték betiltását követelték, ami Észak-Koreán és Kim Dzsong Un diktátoron gúnyolódik és terrortámadásokkal fenyegették az amerikai mozikat. Az nemcsak Hollywoodot, de még az amerikai kormányzatot is meglepte, hogy a Sony teljesítette a támadók kérését.

„A Sony hibát követett el akkor, amikor döntöttek a filmbemutató törléséről. Ha megkérdeztek volna, én azt mondom nekik, hogy nem szabad megengedni, hogy megfélemlítsenek bennünket, akár egy ilyen támadással – közölte Barack Obama amerikai elnök.

Kérdés, hogy az FBI bizonyítékai alapján az Egyesült Államok milyen eljárást tud indítani a kommunista rezsim ellen. Azt is vizsgálják, hogy az észak-koreai számítógépes kommandó Kínától milyen segítséget kapott a technikai felszerelésen kívül.

„Ha a katonai kapacitást vesszük, vannak a nukleáris és a hagyományos csapásmérő eszközök. Ezeknek a hátránya, hogy drága, Észak-Koreának nincs elég pénze. Egy kibertámadáshoz viszont csak emberekre van szükség, ezért fejlesztik ezt a vonalat” – véli Lim Jong-In biztonságtechnikai szakértő.

Az amerikai elnök bejelentette, hogy kiberbiztonsági programot készítenek elő, hogy a hasonló számítógépes támadásokat megakadályozzák a jövőben.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!