2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Maros Zoltán animációsfilm-rendező portréfilmje

Következik:

Híradó 12:00

Nyomornegyedek lakói tüntettek Rióban

2013. június 26., szerda 10:47, frissítve: csütörtök 10:54

Kedd este is folytatódtak a tüntetések Brazíliában a szegénység és az állami pénzek egyenlőtlen elosztása ellen. Ezúttal két Rio De Janeiró-i nyomornegyed lakói vonultak az utcára és követeltek magasabb színvonalú oktatást és egészségügyi ellátást. Korábban a brazil elnök ígéretet tett arra, hogy megpróbálja teljesíteni a követeléseik egy részét.

Tüntetők tapsoltak és énekeltek egy Rio de Janeiró-i favelában kedd este – a brazíliai városban tegnap a két talán legismertebb szegénynegyed lakói vonultak az utcára, hogy tiltakozzanak a korrupció és az állami pénzek egyenlőtlen elosztása ellen.

„Vissza kell adni a pénzt az embereknek, és az oktatásra, az egészségügyre, a közétkeztetésre kell fordítani az állami bevételeket” – mondta egy demonstráló, aki a brazil igazságügyi minisztert mintázó maszkot viselte.

Az egykor a drogkereskedelem központjának számító két nyomornegyedbe néhány éve bevonult a rendőrség, így azok ma már jóval biztonságosabbnak számítanak, mint korábban. A társadalmi problémák gyökere azonban a megszállás után is megmaradt.

„Huszonegy éves vagyok, és oktatásra lenne szükségem. Ha nem költ az állam oktatásra, akkor egy rakás banditát kreál magának” – vélekedett egy helyi lakos.

A brazil elnök mindenesetre hajlik a változtatásra: hétfőn átfogó politikai reformot kezdeményezett, miután találkozott a hetek óta tartó tüntetések vezetőivel. Utalt arra is, hogy korszerűsítik a tömegközlekedést, valamint javítják az egészségügyi és az oktatási rendszert. Az egyelőre kérdés, hogy konkrét intézkedéseket mikor jelentenek be.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!