2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Nyilvántartották az egyik bostoni merénylőt

2013. április 24., szerda 16:43, frissítve: péntek 11:47

A bostoni robbantásokat elkövető idősebb fivér neve rajta volt azon a szigorúan titkos listán, amelyen az amerikai kormány a potenciális terroristákat tartja nyilván. A férfit korábban az FBI is kihallgatta radikális iszlám nézetei miatt, de nem indult ellene eljárás.

A kórházban ápolt fiatalabb fiú, Dzsohar Carnajev elismerte, hogy ő volt az egyik, aki elhelyezte a robbanószerkezeteket a maratonfutás célvonala közelében. A múlt heti bostoni kettős robbantásban hárman haltak meg. Az Egyesült Államok iraki és afganisztáni háborúja dühítette a testvérpárt, emiatt tervelték ki a robbantást – ez derült ki a kettős merénylet gyanúsítottjának keddi kihallgatásán.

A Washington Postnak név nélkül nyilatkozó illetékesek elmondták, hogy Dzsohar és bátyja, Tamerlan a jelek szerint nem valamely külföldi terrorszervezet utasítására hajtották végre tettüket. A férfit egyébként Moszkva kérésére az FBI is kihallgatta 2011-ben, radikális iszlám nézetei miatt. Ezzel kapcsolatban a Kongresszus kedden zárt ajtók mögött hallgatta meg a nyomozóhatóság illetékeseit.

„Életemben nem láttam ilyen pozitív együttműködést és kommunikációt a végrehajtó és a nyomozóhatóságok között, és úgy gondolom, a végére járnak majd a dolgoknak” – mondta Dianne Feinstein kaliforniai szenátor.

A testvérpár Dagesztánból nyilatkozó anyja továbbra is ártatlannak tartja fiait. Szerinte az amerikai hatóságok idősebbik fiával csupán muszlim hite miatt végeztek, a kórházban ápolt Dzsohárt pedig megpróbálták elhallgattatni.

„Szerintem megpróbálják bűnösként beállítani az én Dzsoháromat, hisz elvették a hangját is, azt a készségét, hogy beszéljen a világgal, méghozzá azért, mert nem akarták, hogy kiderüljön az igazság” – jelentette ki Zubeidat Carnajeva, a fivérek anyja.

Közben Bostonban tegnap eltemették a támadás két áldozatát, a nyolcéves Martin Richardot szűk családi körben helyezték nyugalomra, s elbúcsúztak attól a rendőrtiszttől is, akivel a testvérpár csütörtök este a Massachusettsi Egyetemen végzett.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!