2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:35

Nobel-békedíj: "Ez egy pofon mindenkinek, aki szenved"

2012. december 10., hétfő 17:42, frissítve: kedd 15:26

Este adják át a Nobel-békedíjat az Európai Unió képviselőinek. A díjat még októberben ítélték oda, az indoklás szerint azért, mert az unió hat évtizeden át járult hozzá a béke, a demokrácia és az emberi jogok előmozdításához. A díjjal mintegy 250 millió forintnak megfelelő összeg is jár. A norvégok többsége szerint képmutatás, hogy az unió kapta a Nobel-békedíjat, ezért vasárnap több ezren tüntettek Oslóban.

Hárman érkeztek Oslóba, hogy átvegyék a Nobel-békedíjat. Mindannyian egy-egy szervezetet képviselnek. Az Európai Bizottságot, az Európa Tanácsot és az Európai Parlamentet. Az uniónak azért ítélték oda az elismerést, mert 55 éves fennállása alatt megváltoztatta a kontinensről kialakult képet.

– Sok vita volt ezek alatt az évek alatt, sok volt a konfliktus, ellenkezés, még drámák is, de tény, hogy az Európai Unió folytatta a békefolyamatot – közölte korábban Geir Lundestad, a Nobel bizottság titkára. – A viták és ellentétek sosem vezettek háborúhoz, kompromisszumokhoz vezettek, amelyekre szükség volt azon a kontinensen, ahol élünk – tette hozzá..

Az Európai Tanács elnöke szerint nemcsak a múlt döntéseinek szól az elismerés. Mint Herman Van Rompuy fogalmazott: mindössze öt évvel a második világháború után a két ellenséges ország úgy határozott, hogy megváltoztatja a történelem menetét, és ellenségből partnerek lettek – és minden európai országot invitáltak, hogy lépjen be. Akkor a vállalkozás valószínűtlennek tűnt, ma már viszont erős uniónk van 27 tagállammal – nemsokára többel – tette hozzá. Az elnök szerint ez a politikai akarat és a képzelet hatalmának a bizonyítéka.

Legutóbb 1999-ben kapta egy szervezet a békedíjat, akkor az Orvosok Határok nélkül elnevezésű segélycsoport vehette át az elismerést.

José Manuel Barroso szerint ez a díj egy jobban rendezett világnak szól, a békének és a stabilitásnak. A bizottság elnöke korábban úgy fogalmazott: nagyra értékeljük a díjat, és megőrizzük, amit elértünk.

Nincsenek elragadtatva

A norvégok nincsenek elragadtatva a békedíj nyertesétől. Több mint ötszázan tiltakoztak az utcákon az unió ellen.

– Nem értek azzal egyet, ahogy a pénzügyi válságot kezelik – mondta egy tüntető. – Egyszerűen nem viselem, és nagyon nagyon dühössé tesz, hogy ők kapják a békedíjat; most ez egy pofon mindenkinek, aki szenved Görögországban – tette hozzá.

A békedíjat hétfőn este adják át az Európai Uniónak.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!