2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Nincs kivételes bánásmód

2012. december 18., kedd 07:01, frissítve: kedd 14:20

Az egészségügyi dolgozóknak sincs kivételes bánásmód, jövő júliustól rájuk is vonatkozik az új közszolgálati nyugdíjszabályozás. Ha betöltötték az általános nyugdíjkorhatárt, nekik is választaniuk kell a fizetés és a nyugdíj között.

„Senki nem gondolkodik olyan jogszabályban, ahol hirtelen több ezer munkavállaló elpárolog az egészségügyből. Mindenki tisztában van azzal, hogy ez egy emberierőforrás-krízishelyzet. Belső egyeztetések zajlanak, úgyhogy mindenkit megnyugtatnék.” Az egészségügyi államtitkár, Szócska Miklós júliusban még azt mondta, nem kell teljesen nyugdíjba vonulnia a korhatár feletti orvosoknak. A költségvetési bizottsághoz pénteken viszont egy olyan módosító javaslat érkezett, amely választás elé állítaná a közszolgálati jogviszonyban lévőket. 2013. január 1-jétől vagy csak nyugdíjat, vagy csak bért kapnának.

„Jelenleg az ország egyes részeiben csak a nyugdíjas orvosok vállán van az egész járóbeteg-szakellátás, hogy csak egy példát mondjak. De ugyanakkor kórházakban is jellemző, hogy nyugdíjkoron túl dolgoznak. Az orvosi korfa szerint a gyakorló orvoskar 20 százaléka, mintegy 7 ezer ember dolgozik így. Ez persze nem mind közalkalmazott, ezt tudni kell, ezek között van egy csomó vállalkozó is. Eleve nagy a szakemberhiány, ha ezt a törvényt így ránk zúdítják, az egyes helyeken azonnali összeomlást eredményez az ellátásban” – mondta a Magyar Orvosi Kamara Elnöke, Éger István.

A javaslat elfogadása esetén fennakadásokra számít a kamara Győr-Moson-Sopron Megyei elnöke is. Begya László szerint két orvosgeneráció hiányzik az egészségügyből.

„Főleg kis szakterületeket érintene ez a változás, mint például a neurológus gyermeksebész, akikből egy- vagy maximum kettő van megyénként. Nem is kell nagyon sok legyen, de ha ők kiszállnak, akkor egy kórházban egy adott területen meg is szűnhet az adott betegellátás” – tette hozzá Begya.

A győri kórház főigazgatója nélkülözhetetlenek tartja a nyugdíjas korú szakorvosokat, akik közül jelenleg harminckettőt alkalmaznak. Tamás László János szerint nehéz megjósolni a törvénymódosítás hatását.

„Nyilvánvalóan az intézmények érdeke az, hogy a nyugdíjasokat foglalkoztassa, hiszen nagyon kevés az egészségügyben dolgozó szakember. A dolgozóknak pedig részben azért fontos, hogy aktív tevékenységet végezhessenek, mert az jövedelemmel jár. Hogy mekkora veszteséget jelen a változás, azt nehéz megjósolni” – mondta a Hír TV-nek a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főigazgató főorvosa.

A parlament költségvetési bizottsága támogatta a dupla ellátás tilalmára vonatkozó törvénymódosítást.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!