2024. 05. 10. Péntek Ármin, Pálma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Netanjahu üzeni: el lehet menni Izraelből

2014. november 11., kedd 16:03, frissítve: kedd 20:54

Nyugodtan elmehet Izraelből, akinek nem tetszik, amit a kormány csinál – üzente Benjámin Netanjahu miniszterelnök a zsidó állam ellen tüntető palesztinoknak. Az utóbbi hetekben több halálos áldozata volt az izraeli–palesztin konfliktusnak: egy zsidó asszonyt és egy katonát a nyílt utcán késeltek meg palesztinok, egy arab fiatalt pedig az izraeli rendőrök lőttek le.

Egy biztonsági kamera is rögzítette a palesztin késes ámokfutó támadását: a merénylő előbb elütött, majd halálra késelt egy nőt a nyílt utcán, ezután két másik járókelőre is rárontott. A ciszjordániai eset idején Tel-Avivban is hasonló támadás történt, ott egy izraeli katonát ölt meg egy késsel felfegyverzett palesztin. A gyilkosságokért az Iszlám Dzsihád nevű terrorszervezet vállalta a felelősséget. „Az Iszlám Dzsihád dicséretesnek tartja ezeket a hősies hadműveleteket. Normális reakciónak tartjuk ezeket, amelyeket a palesztin nép nevében követtek el Izrael bűneire válaszul” – közölte a terrorszervezet szóvivője.

Az utóbbi hetek sorozatos palesztin merényletei miatt a jeruzsálemi fiatalok tüntetést rendeztek, és azt követelték a kormánytól, hogy lépjen fel keményebben a palesztinokkal szemben. A résztvevők szerint nem elég, ha a zsidó állam vezetése betonfalakat épít a villamosmegállókhoz – a hatóságok azután döntöttek így, hogy Kelet-Jeruzsálemben több szándékos tömeges gázolás is történt palesztin részről. „Ez nem folytatódhat így, és az nem megoldás, ha a kormány betont rak a villamos mellé. Nem kellene rejtőzködnünk, meg kellene mutatnunk magunkat, meg kellene mutatnunk mindenkinek, hogy ez a mi földünk, és hogy nem kell elrejtőznünk” – mondja egy zsidó lakos.

A hétvégén a palesztinok is tüntettek. A zavargássá fajult megmozdulás résztvevői egy 22 éves társuk halála miatt vonultak utcára. A palesztinok szerint a fiatalt gyakorlatilag kivégezték az izraeli rendőrök – az egyenruhások viszont azt állítják, késsel támadt rájuk. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a demonstrációra reagálva kijelentette: akinek nem tetszik a zsidó állam politikája, nyugodtan elmehet. „Mindazoknak, akik tüntetnek és hangosan szidják Izraelt, és palesztin államot akarnak, egy egyszerű üzenetem van: nyugodtan elköltözhetnek, a Palesztin Hatóság vagy Gáza területére. Megígérhetem, Izrael állam nem gördít semmilyen akadályt az útjukba” – fogalmazott az izraeli miniszterelnök.

Netanjahuval azonban saját kormányában sem ért egyet mindenki: a környezetvédelmi miniszter vasárnap benyújtotta a lemondását, mondván, hogy a palesztinok ügyében a miniszterelnök nem a megoldás, hanem a probléma – ahelyett, hogy csillapítaná a kedélyeket, tovább szítja a tüzet.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!