2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Nemzetközi körözést adtak ki Janukovics ellen

2014. február 26., szerda 17:29, frissítve: csütörtök 07:24

Már halálos áldozata is van a krími parlament előtt kitört tömegverekedésnek. A főként oroszok lakta területen a tatár és ukrán kisebbség tagjai azért tüntetnek, mert nem akarnak elszakadni Ukrajnától és orosz fennhatóság alá kerülni. Közben hivatalosan is a Nemzetközi Valutaalaphoz fordult segítségért az új kijevi vezetés. Az átmeneti ukrán kormány tagjait pedig hamarosan bemutatják a Függetlenség téri tüntetők bizottságának. A megbuktatott ukrán elnök, valamint volt belügyminisztere ellen nemzetközi körözést adtak ki. Viktor Janukovicsot már hivatalosan is tömeggyilkossággal vádolják az ukrán főügyész szerint.

A kijevi harcok után a Krím félszigeten csapott össze a két ukrán politikai erő. Az autonóm köztársaság parlamentje előtt tömegverekedés tört ki a többségi oroszok és a tatár kisebbség tagjai között. Az erőszakos eseményeknek már halálos áldozata is van.

– Azt akartunk, hogy a parlament ne ülésezzen, hogy ne súlyosítsák a helyzetet. Egyértelmű volt, hogy egyetlen céllal hívták össze az ülést: hogy előkészítsék a Krím elszakadását és Oroszországgal való egyesülését – mondta a krími tatárok vezetője.

A muszlim tatárok és a Nyugat-párti helyi ukránok azt szeretnék, ha a félsziget továbbra is Ukrajna része maradna – az orosz többség viszont elszakadna az országtól. Az egykori orosz terület 1954 óta Ukrajnához tartozik, de Moszkva kiemelt fontosságú területként kezeli a szevasztopoli haditengerészeti támaszpont miatt. Az új ukrán vezetés nem tervezi, hogy felbontja az orosz bázisról szóló, 2042-ig érvényes megállapodást, és továbbra is a jószomszédi viszony fenntartására törekszik Oroszországgal – a kijevi külügyminisztérium nyilatkozata szerint.

Hivatalosan is megkeresték az IMF-et

Pénzügyi segítséget viszont nem Moszkvától várnak: az új ukrán jegybankelnök hivatalosan is a Nemzetközi Valutaalaphoz fordult, hogy egy új segélycsomagot állítson össze Ukrajnának. Az esetleges IMF-megállapodást már egy új kormány írhatja alá, az átmeneti kabinet tagjairól még szerdán dönthet az ellenzék.

– Ultimátumot adtunk az elnöknek és a parlament vezetőinek, Jacenyuknak, Tyahniboknak és Klicskónak. Azt követeljük, hogy ma, 2014. február 25-én, este 8 óra előtt mutassa be nyilvánosan az összes miniszterjelöltet itt, a Függetlenség téren – mondta egy kijevi tüntető. Az ellenzék eredetileg csütörtökön állította volna össze az átmeneti kabinet névsorát, de az oroszpárti vezetést megbuktató tiltakozók nyomás alá helyezték őket.

Mint arról korábban beszámoltunk,már hivatalosan is tömeggyilkossággal vádolják Viktor Janukovicsot. Így határozott az ukrán legfőbb ügyész. Bővebben >>>

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!