2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki az ároktői gyilkosok ellen

2013. október 7., hétfő 16:18, frissítve: szerda 22:07

Nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki a házi őrizetből megszökött két ároktői gyilkos ellen. Az ellenzék a kormányt hibáztatja, a rendőrség és a bíróság egymásra mutogat. Az ároktői banda néven ismert társaság tagjai közül néhánynak letelt az előzetes letartóztatás törvényben megszabott négyéves felső határa, és ezért meg kellett szüntetni fogva tartásukat, így kerültek többen is házi őrizetbe a súlyos büntetőügy vádlottjai közül.

Félt a jobboldali szélsőségesektől az ároktői bűnbanda elsőrendű vádlottja. Ezért nem szereltetett magára nyomkövetőt mondta a Hír TV Célpont című műsorának még júliusban R. Elemér. A másodrendű R. Henrik is így érezte magát nagyobb biztonságban. A rendőrök ugyanis naponta hétszer keresték fel őket a házi őrizetben.

További négy társukkal együtt azért kerültek ki az előzetesből, mert a törvényben meghatározott négy év elteltével nem született ügyükben elsőfokú bírósági ítélet. A vád szerint egy év alatt 12 idős embert raboltak ki, az áldozataik közül kettő belehalt a verésbe.

Május óta használja a rendőrség a házi őrizetbe kerültek ellenőrzéséhez kifejlesztett nyomkövetőt. R. Elemér és R. Henrik lábára is ilyen eszközt kellett volna felszerelni, ha engedték volna. Ezzel a jeladóval ugyanis külföldön is beazonosítható a megfigyelt személy pozíciója.

A bíróságot nem terheli felelősség az ároktői vádlottak szökésében, állítja a Fővárosi Törvényszék. Póta Péter szóvivő azzal érvel, hogy a banda tagjainak házi őrizetbe helyezésekor a bíróság még nem alkalmazhatta automatikusan a nyomkövető használatát. „Az akkor hatályos jogszabály még a vádlott hozzájárulásától tette függővé ennek az eszköznek a használatát. Ehhez a két, jelenleg szökésben lévő vádlott nem járult hozzá” – közölte Póta Péter.


Az MSZP szerdára összehívná az alkotmányügyi és a rendészeti ellenőrző albizottságokat, hogy azokon a belügyminiszter és az Országos Bírósági Hivatal elnöke ismertesse, miként akadályoznák meg az ároktői banda tagjainak szökéséhez hasonló eseteket. „Az MSZP-nek, amelyik a 2014-es választások után minden bizonnyal kormányozni fog, úgy gondolom, hogy le kell tenni az ilyen ügyekben a saját javaslatait is” – mondta a választásokat illetően bizakodó Bárándy Gergely.

Az igazságügyi tárca szerint az ároktői eset indította el azt a törvényalkotási folyamatot, ami lehetővé teszi, hogy a bíróság automatikusan elrendelhesse az elektronikus nyomkövető használatát. „Ebben a folyamatban egyetlenegy megoldás lehetséges, az, hogy megszületik az elsőfokú ítélet, ezt az ügyet másként megoldani nem lehet. A mostantól keletkező olyan ügyekben, ahol az előzetes letartóztatás eléri a négy évet és házi őrizetet rendel el a bíróság, már mindig alkalmazható az elektromos nyomkövető, hiszen az eszközök beszerzésre kerültek, másrészről pedig nincs szükség már a terheltnek a hozzájáruló nyilatkozatára” – jelentette ki Rétvári Bence.

A Fővárosi Törvényszék R. Elemér és R. Henrik ellen nemzetközi elfogatóparancsot adott ki.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!