2024. 05. 08. Szerda Mihály napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Sötétségben, fényben - Útközben Csender Leventével 11:00

Németországtól kértek fegyvereket a kurdok

2014. augusztus 17., vasárnap 19:25, frissítve: hétfő 12:37

Fegyvereket kért a kurdok vezetője Németországtól. Az Egyesült Államok légiereje pedig az éjszaka kilenc légi csapást mért az Iszlám Állam nevű dzsihadista fegyveres szervezetre Észak-Irakban, hogy visszafoglalják a moszuli gátat. A műveletben pilóta nélküli gépek is részt vettek. Az iszlám állam eddig több mint 1700 embert végzett ki Irakban.

Kurdok és jazidik európai fegyverekkel gyakorlatoztak Irak északi részén. Rakétavetőket, kalasnyikovokat próbálgattak. Amerika, Nagy-Britannia és Lengyelország már küldött fegyvereket az iszlamisták ellen harcoló csoportoknak, a hétvégén pedig a német külügyminiszter is segítséget ígért. Az egyre jobban terjeszkedő iszlamistákat egyelőre csak feltartóztatni tudták, de visszaszorítani nem. Az Iszlám Állam nevű szervezet harcosai majdnem kétezer embert végeztek már ki, és egymillióan elmenekültek előlük. „Az egységes erőnk és akaratunk segítségével, valamint a barátaink támogatásával megnyerjük ezt a háborút, a bűnözők pedig megbuknak és elnyerik méltó büntetésüket” – mondta Masud Barzani, az iraki kurdok elnöke.

Az EU a tagállamokra bízza, hogy fegyvert vagy segélyt küldenek-e az iraki kurdoknak. A németek háromnegyede nem támogatja a felfegyverzést, ezért a berlini vezetés csak a román és bolgár hadieszközök exportjában segít, saját fegyvereket nem szállítanak. „A kurd harcosok fegyverzete nem megfelelő ahhoz, hogy rendesen megvédjék magukat. Ezért folytatjuk a tárgyalásokat, hogy milyen segítséget tudunk adni a nemzetközi közösség részéről” – mondta Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter.


Közben az Iszlám Állam közzétett egy videót, amelyen az önkénteseik masíroznak egy öngyilkos bevetésre. Irakban sok család ebből az internetes videóból tudta meg, hogy az ő rokonuk is az iszlamista felkelőkhöz csatlakozott. „Éreztem, hogy a sógorom meghalt. Már amikor elment és azt mondta, hogy vigyázzak a gyerekére, tudtam, hogy meg fog halni” – mondta egy hozzátartozó.

Az iszlamista lázadók ellen Észak-Irak felől indult offenzíva, az Egyesült Államok bombázásokkal segíti a kurd és jazidi csapatokat.

David Cameron brit miniszterelnök nem zárja ki az iraki katonai beavatkozást. Bővebben>>>

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!