2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Napi aktuális 05:00

Némethné: A paksi bővítés az elmúlt időszak legjelentősebb beruházása

2014. február 3., hétfő 12:59, frissítve: kedd 11:31

Az elmúlt időszak legjelentősebb beruházásának nevezte a nemzeti fejlesztési miniszter a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartását a parlament fenntartható fejlődés bizottságában.

Németh Lászlóné azt mondta, az építkezés több ezer munkahelyet teremthet, javítva az ország versenyképességét. Hangsúlyozta, hogy az orosz–magyar energetikai államközi egyezményt a nemzeti energiastratégia alapján írta alá a kormány, az energiastratégia elfogadását pedig annak idején széles társadalmi egyeztetés előzte meg. A tárcavezető kiemelte azt is, hogy az orosz állami hitel feltételei kedvezőbbek a piaci kölcsönnél.

– Az egyezmény lehetőséget ad arra, hogy a hazai beszállítás negyven százalékos részvétellel valósulhasson meg. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a magyarországi cégeket képesek leszünk az elkövetkező időszakban felkészíteni erre a munkára, akkor akár annak a lehetősége is megnyílik előttük, hogy további piacokra, új piacokra lépjenek be, hiszen információink szerint a Roszatom az elkövetkező években mintegy 20-22 erőmű építésében, bővítésében kíván részt venni – közölte Németh Lászlóné.

Hazai vállalkozások is részt vesznek az építkezésben, aminek köszönhetően tízezer új munkahelyet teremtenek, valamint a munkálatok után is 7-800 munkahelyet hoznak létre.

Az ellenzéki pártok közül a Párbeszéd Magyarországért továbbra sem támogatja a paksi bővítést. Jávor Benedek a bizottsági ülésen azt mondta: nincsenek pontos számítások sem a beruházás költségeiről, sem arról, hogy a bővítés után mennyibe kerül majd a villamos energia előállítása. „Miniszter asszony, Ön arról beszélt, hogy a versenyt segítő áron szeretnék, hogy ha a új paksi blokkok termelnének, hogy a lakosság számára kedvező áron kívánnak áramot nyújtani. Ehhez minimális gazdasági, energetikai számításokat kellene letenni az asztalra” – mondta Jávor Benedek.

Szél Bernadett szerint több dolog nem derül ki a szerződésből – például, hogy mi lesz húsz év múlva a kiégett fűtőelemekkel, valamint ha viták adódnak a két ország között, azokat hol lehet majd rendezni. Az LMP-s képviselő  hozzátette: a paksi atomerőmű bővítése ötven-hatvan évre eladósítja az országot, éppen azért ők sem tudják a kormány ebbéli szándékát támogatni.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!