2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Bayer show 13:00

Nem tiltottak ki külügyi tisztviselőt Amerikából

2014. november 10., hétfő 18:11, frissítve: vasárnap 14:58

Külügyi tisztviselőt nem tiltott ki az Egyesült Államok – közölte a külügyminiszter a parlamenti pártok szakpolitikusaival. A nemzetbiztonsági bizottságba a kitiltási ügy miatt meghívott miniszterek az államtitkáraikat küldték el maguk helyett. A testület szocialista elnöke önhatalmúlag úgy döntött, hogy az amerikai nagykövetség ügyvivőjének nem küld meghívót, noha a testület kötelezte rá.

Azerbajdzsánban, Grúziában és Japánban keresett piacot az orosz embargó által érintett magyar agrártermékeknek a külgazdasági és külügyminiszter múlt héten. Ázsia tárgyalásairól Szijjártó Péter tájékoztatta a parlamenti pártok képviselőit. A megbeszélésen szóba került a kitiltási ügy is. „A kitiltási üggyel kapcsolatban azt a tájékoztatást kaptuk, hogy külügyi tisztviselő nem érintett. A külügyminiszter úr erről tájékoztatott bennünket. Én azon az állásponton vagyok, hogy az Egyesült Államoknak jogi kötelezettsége az, hogy segítse a magyar hatóságoknak a munkáját a korrupcióellenes küzdelemben” – mondta Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke.


A kitiltási ügy volt napirenden a nemzetbiztonsági bizottság zárt ülésén is, amelyre meghívták a belügyminisztert, a nemzetgazdasági miniszert és a kancelláriaminisztert, de államtitkáraikat küldték el maguk helyett. „Meglepődtem rajta, és sajnálom, hogy a miniszterek nem jöttek el a mai bizottsági ülésre. Államtitkári szinten képviseltette magát a kormányzat. Ezt önmagában is problémásnak tartom, hiszen a kezdeményezésem arra irányult, hogy a miniszterek adjanak magyarázatot arra, hogy miért úgy kommunikáltak, ahogy kommunikáltak” – mondta Szél Bernadett, a nemzetbiztonsági bizottság LMP-s tagja.

Az LMP ezért törvénymódosítással írná elő a kormánytagok és az állami vezetők megjelenését a nemzetbiztonsági bizottságban. Távol maradt az amerikai nagykövetség ügyvivője is. André Goodfriendet nem hívta meg a bizottság szocialista alelnöke, noha arra a testület kötelezte.

– Az Egyesült Államok ügyvivőjét egy zárt ülésre, nem jogállami keretek között, nem lehet így megidézni.
– Most akkor ment meghívó, vagy nem ment meghívó?
– Nem ment meghívó, egészen világosan válaszoltam. Nem ment meghívó. Én azt gondolom, hogy az európai szokások és az 1990 óta tartó magyar diplomáciai eljárásban és akár a parlamenti eljárásban ilyen még nem történt. A külügyi bizottság, az európai ügyekkel foglalkozó bizottság tart kapcsolatot diplomáciai testületekkel, és nem a nemzetbiztonsági bizottság. A nemzetbiztonsági törvényben erre nincs lehetőség.

A testület fideszes alelnöke megtalálná a módját annak, hogy André Goodfriendet meghallgathassa a nemzetbiztonsági bizottság. „Elnök úr nem tudott eleget tenni ennek a feladatának – azt mondta, hogy ő nem volt abban a helyzetben, hogy meghívja ide az ügyvivő urat –, ezért a nemzetbiztonsági törvény alapján én mint alelnök fogok ebben az ügyben eljárni. És szeretném felhívni a figyelmüket, hogy azért van az Országgyűlésnek külügyi hivatala, van az Országgyűlés politikai részének egy külügyi bizottsága és van Magyarországnak egy Külgazdasági és Külügyminisztériuma, akik többek közt segíteni tudnak ezeknek az ügyeknek a megoldásában” – mondta Németh Szilárd.

A bizottsági ellenzéki tagjai szerint az államtitkári válaszokból sem derült ki, hogy a kormányból ki, mikor és milyen körülmények között értesült a kitiltásokról.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!