2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Nem javasolt Egyiptomba utazni

,

2013. augusztus 17., szombat 12:48, frissítve: vasárnap 14:25

Az egyiptomi utcai harcok miatt már a Vörös-tengeri üdülőhelyek sem biztonságosak a Külügyminisztérium szerint – a tárca egész Egyiptomot az „utazásra nem javasolt” országok közé sorolta be. A külügyi szóvivő a Hír Televíziónak azt mondta: körülbelül ötszáz magyar állampolgár tartózkodik a térségben, de egyelőre senki nem kért segítséget. A külföldi utazási irodák sorra mondják le az egyiptomi nyaralásokat. Az orosz légitársaságoknak már utasaik kimenekítésére is tervet kell készíteniük.

A brit turisták egy része a kormány pénteki figyelmeztetése ellenére Egyiptomba indul a londoni Heathrow repülőtérről.

Az amerikai, a francia, az orosz, a svájci, a német, a svéd és a belga kormány sem tanácsolja a nyaralást a közismert vörös-tengeri üdülőhelyeken. A német tulajdonban lévő TUI és a Neckermann lemondta az egyiptomi foglalásokat, az utóbbi egészen augusztus 31-ig. Az Air Berlin egyelőre még repül az egyiptomi nyaralóhelyekre, de szeptember 15-ig újabb előjegyzéseket nem fogad. Az orosz szövetségi légi közlekedési hatóság pedig arra szólította fel az orosz légitársaságokat, hogy készítsenek tervet az Egyiptomban tartózkodó utasok esetleges kimenekítésére.


A magyar Külügyminisztérium sem javasolja az utazást, és arra kérte a már kint tartózkodó turistákat, hogy ne hagyják el az üdülőövezetet. „A magyar Külügyminisztérium fokozott figyelemmel követi az eseményeket. Kairói ügyeletünk nemcsak az egyiptomi hatóságoktól érdeklődik, hanem EU-körben és más nemzetközi partnereinktől is, hogy ők hogyan értékelik a helyzetet. A magyar állampolgárok miatt nagyon fontos megemlíteni, hogy ilyenkor a Külügyminisztérium szorosan együttműködik az utazási irodákkal is” – közölte Kaleta Gábor.

Az egyiptomi idegenforgalmi minisztérium munkatársa szerint a turisták nincsenek veszélyben.

A szerdai véres tömegoszlatás után elrendelt éjszakai kijárási tilalom Sharm el-Sheikhre is vonatkozott, ezt azonban azóta már feloldották. Helyi beszámolók szerint Hurghada teljesen biztonságos, és eddig csak a turisták tíz százaléka mondta le itteni nyaralását. Egyiptomot 2010-ben még majdnem 15 millió külföldi turista kereste fel, a 2011-es politikai bizonytalanság miatt azonban ez a szám tízmillió alá esett vissza.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!