2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Nem hagyják cserben Palesztinát

,

2014. augusztus 12., kedd 15:19, frissítve: szerda 13:23

Rendkívüli élelmiszerosztást kezdett Gázában az ENSZ. A nemzetközi világszervezet munkatársai összesen 730 ezer embernek adnak élelmet. A legfrissebb adatok szerint összesen csaknem 2000 palesztin halt meg, köztük majdnem 500 gyermek. Az izraeli bombázásokban több tízezer palesztin otthona semmisült meg.

Élelmiszercsomagra vár egy férfi Gázában. Miután felveszik az adatait, elviheti az adagját, tíz kilogramm rizst és harminc kiló búzalisztet. Az ENSZ élelmezési programja 143 ezer embernek osztott szét csomagokat, kihasználva a vasárnap este életbe lépett háromnapos tűzszünetet. „Szeretném nagyon megköszönni a segítséget. Ez egy humanitárius gesztus. Nehéz itt a helyzet, de nem felejtettek el minket. Ez az adag sokat segít nekünk, és remélem, hogy a nagy családok többet kaphatnak majd” – mondta egy gázai lakos.

Az élelmiszersegélyek kiosztását az ENSZ helyi menekültügyi hivatala is segítette, amelynek iskoláiba csaknem negyedmillió palesztin menekült az izraeli bombázások elől. „Eddig a legfontosabb segítséget az ENSZ menekültügyi szervezete nyújtotta azzal, hogy befogadta az otthontalanná váltakat. Az ENSZ élelmezési programja pedig naponta 260 ezer embernek ad kenyeret és konzervételt” – közölte az az ENSZ Világélelmezési Programjának egyik dolgozója.

A segítségnyújtásba bekapcsolódott Törökország is, amely a segélyszállítmány mellett sebesült palesztinokat is ellát. Brit orvosok egy csoportja is útnak indult, hogy segítsen a palesztin sebesülteken. „Sok gázai kórház megsérült a bombázásokban, ráadásul hiány van olyan felszerelésekben, amihez hozzászoktunk. Az egyik célunk, hogy legyenek Gázában professzionális egészségügyi dolgozók és legyen megfelelő felszerelés, hogy kezelni tudjuk a betegeket” – hangsúlyozta a brit orvosok küldöttségének vezetője.


Az ENSZ legfrissebb adatai szerint összesen 1948 palesztin halt meg az egy hónapig tartó izraeli hadműveletben, csaknem háromnegyedük civil. Legalább kilencezren megsebesültek. A 26 kórház közül tízet ért találat. Gáza városban a lakóépületek negyede megsemmisült vagy lakhatatlanná vált a bombázások miatt, így több tízezer palesztinnak nincs hova visszatérnie.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!