2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Nehezen kivitelezhető Junckerék elképzelése

2014. november 18., kedd 11:35, frissítve: kedd 18:22

Nehezen kivitelezhető az Európai Bizottság uniós adóharmonizációs elképzelése – mondta a Hír Televíziónak Schöpflin György fideszes EP-képviselő. Jean-Claude Juncker, a bizottság elnöke múlt héten jelentette be, hogy erre irányuló javaslatot fognak készíteni.

Nemrég kiderült: Luxemburg, ahol Jean-Claude Juncker húsz évig volt miniszterelnök, 18 évig pedig pénzügyminiszter is, adóparadicsomként működött és mintegy 340 nagyvállalatnak biztosítottak kedvezményes adózási lehetőséget.

Sérti az egyes országok adópolitikáját

Juncker szerint minden megfelelt a jogszabályoknak, amelyek azonban eltérnek az egyes tagállamokban. Schöpflin György szerint a Juncker által első lépésként említett adóinformáció-csere is sérti az egyes országok adópolitikáját.

– Én nem tudom, hogy a tagállamok ezt hogyan fogják fogadni, nagyon sok tagállamnak ez nem tetszik. Hogyha megnézzük a különféle adónemeket a különféle országokban, tényleg van egy adóverseny. Írországban, ha jól tudom, a vállalati adó a legalacsonyabb. Nem hinném, hogy az írek ezt most emelni szeretnék, ilyen problémák vannak – mondta Schöpflin a Hír Televíziónak.

Nem nyilatkozott

Ismert, kínos kérdésekkel kellett szembesülnie a világ legnagyobb gazdaságait tömörítő G20-csúcstalálkozón Jean-Claude Junckernek, akit az általa 1995 és 2013 között vezetett Luxemburg különleges adókedvezményeiről kérdeztek. Az Európai Bizottság (EB) elnöke nem volt hajlandó nyilatkozni a miniállam egyedi, offshore jellegű szerződéseiről, amelyekkel dollármilliárdokat takarítottak meg az oda bejegyzett nagyvállalatok, köztük az IKEA, a Pepsi, az AIG biztosító, a Deutsche Bank, az Apple és a JP Morgan pénzügyi óriás.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!