2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Túlélve Bolíviát

Következik:

Híradó 12:00

Négy nagybank is kivonulhat Magyarországról

,

2013. december 21., szombat 16:19, frissítve: vasárnap 08:43

Már meglévő és újonnan alakuló magyar bankok vehetik meg a kivonuló külföldi bankok tulajdonrészeit – nyilatkozta a Hír TV Bruttó című műsorának adott exkluzív interjúban a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Matolcsy György szerint a következő másfél évben négy külföldi nagybank vonulhat ki Magyarországról. Közgazdászok szerint egyfajta konszolidációról lehet szó, az anyacégek a veszteségeik miatt dönthetnek a kivonulásról.

„Korábban olyan hírek terjedtek el, hogy a nyolc nagybankból négy három-négy év alatt vonul – tehát a fele a nagybanki rendszernek –, most azonban nagyon úgy tűnik, hogy hat és tizennyolc hónap közötti idősávban kivonulnak.” Matolcsy György úgy véli, helyüket már működő vagy újonnan alakuló magyar pénzintézetek vehetik át, de elképzelhető az is, hogy a keleti nyitás keretében új ázsiai vagy közel-keleti, öbölmenti bankok jelennek meg Magyarországon.

„Részben a magyar kis- és közepes bankok szerepét kell erősíteni – ez folyik. Tizenhárom kisbank, közepes méretű bank erősödött már a Magyar Nemzeti Bank Növekedési hitelprogramja révén, ezek zöme magyar tulajdonban áll. Részben új magyar üzleti csoportok alakíthatnak új bankokat, részben a meglévő és újonnan alakuló kis- és középbankok vásárolhatnak kivonuló nagybankoktól portfóliókat, részeket, egységeket” – mondta Matolcsy György.

A jegybankelnökkel készült interjút teljes egészében megtekintheti az alábbi hivatkozásra kattintva.

Magas István szerint a külföldi bankoknak kicsi a magyar piac

Magas István közgazdász szerint a külföldi bankok a veszteségek miatt dönthetnek a kivonulás mellett. Ugyanakkor hozzátette: bár jogilag rendeződni látszik a devizahitelesek ügye, azt még nem tudni, hogy a végén a veszteségeket milyen arányban viselik majd az adósok, a bankok, illetve az állam.

Barcza: Banki konszolidációról van szó

A Századvég vezető elemzője is úgy látja, hogy valójában konszolidációról lehet szó. „A név az, ami kivonul, tehát a banknak a neve, maga a bank lényegében megmarad. Két részre kell bontani, amiről beszéltünk: van egy olyan része az említett négy banknak, amelyet valószínűleg ketté fognak választani, a rossz banki részt le fogják írni veszteségként, a jó banki részt pedig el fogják adni a négy jó bank közül valamelyiknek. Tehát megindul egy konszolidáció” – mondta Barcza György.

Tekintse meg a teljes műsort, amelyben Barcza György és Magas István közgazdászok elemzik a 2013-as gazdasági évet:

A szakemberek hozzátették: a külföldi bankok kivonulása miatt az ügyfeleknek nem kell aggódniuk, ugyanis sem a pénzük, sem más követeléseik nem tűnhetnek el, feltehetően valamely más cég veszi majd át.

Az EU-csúcson eldöntötték azt is, hogy a bankmentés esetén a magánbetéteket is felhasználhatják. Bővebben>>>

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!