2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Négy miniszter lemondott a demonstrációk miatt

2013. július 1., hétfő 19:25, frissítve: kedd 09:27

Lemondott az egyiptomi kormány négy minisztere a kormányellenes demonstrációk miatt. Tegnap Kairóban csaknem félmillióan tiltakoztak a kormányzó iszlamista mozgalom, a Muzulmán Testvériség ellen, amelynek székházát ma a tüntetők megrohamozták és felgyújtották. A megmozdulások eddig legalább 16 halálos áldozatot követeltek. A tüntetők szerint Mohamed Murszi diktatórikus állam kiépítésére törekszik, ezt az egy éve megválasztott elnök tagadja. „Mi, Alexandria város lakói engedetlenségi mozgalmat hirdetünk, hogy így fejezzük ki támogatásunkat kairói testvéreink mellett” – harsogta egy taxira erősített hangszóró Egyiptom második legnagyobb városában.

Alexandriában Kairóhoz hasonlóan hétfőn is utcára vonultak a tüntetők, hogy távozásra bírják az éppen egy éve választások útján hatalomba került elnököt, Mohamed Murszit és a kormányzó Muzulmán Testvériség mozgalmat. „Murszit az emberek emelték a hatalomba, és most ők mondják neki, hogy nem akarunk többé. Hatalmának legitimitása véget ért azáltal, hogy ennyi ember kijött az utcára” – mondta egy tüntető.

Az ellenzéki pártok szerint Murszi ugyanúgy tekintélyelvű állam kiépítésére törekszik, mint elődje, Hoszni Mubarak, csak ő a Muzulmán Testvériség érdekeit képviseli. „Miután hatalomra jutott, és kijátszotta a vallási kártyát, semmit nem csinált. Ráadásul felmentette azokat, akik korábban tüntetőket öltek meg, és felmentette a korábbi korrupt rezsim tagjait is” – mondta felháborodva egy tüntető.


Kairóban a vasárnapi félmilliós tüntetés után egy nappal a tiltakozók megrohamozták és felgyújtották a Muzulmán Testvériség kairói központját. Az iszlamista mozgalom székházából a tiltakozók tárgyakat hajigáltak ki, majd bútorokat és iratokat vittek el. A tüntetések miatt lemondott az egyiptomi kormány négy minisztere, a környezetvédelmi, az idegenforgalmi, a tájékoztatási, valamint az igazságügyi tárca vezetője.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!