2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Európai Híradó 12:30

Moszkvában nagyon várták a fekete dobozokat?

2014. július 21., hétfő 11:58, frissítve: hétfő 14:17

Megtalálták a szakadárok a lelőtt utasszállító második fekete dobozát, de csak az ENSZ-nek hajlandók átadni. Egy lehallgatott telefonbeszélgetésen arról értekeznek a szeparatisták, hogy a szerkezetet már várják Moszkvában.

A kijevi titkosszolgálat egy új lehallgatott telefonbeszélgetést tett közzé a lelőtt maláj utasszállító ügyében. Ezen a felkelők egyik parancsnoka utasítja a beosztottját, hogy kerítse elő a fekete dobozokat, mert Moszkvában már nagyon várják azokat. A felkelők múlt pénteken azt állították, hogy náluk van a két fekete doboz, majd tagadták, hogy megtalálták volna. Az EBESZ szerint a becsapódás területét részeg katonák ellenőrzik, akik időnként a levegőbe lőve kergetik el a külföldi szakértőket és az újságírókat.

Az EBESZ megfigyelői kutatják át a maláj gép roncsait. A keletukrán lázadók vasárnap hagyták először dolgozni őket, korábban állítólag részeg fegyveresek levegőbe leadott lövésekkel üldözték el a megfigyelőket. A felkelők a holttesteket is kifosztották, néhány áldozat maradványai pedig eltűntek.

„A közelben folyamatosan fegyverek hangja hallgató, nem messze van innen a frontvonal. Folyamatosan fennáll a lehetősége, hogy mi is a konfliktus részei leszünk. A közeli település a lázadók központja, velük is igyekszünk együttműködni, de ettől függetlenül nem veszélytelen a küldetés” – mondja Alexander Hug, az EBESZ-megfigyelők vezetője.

A fekete dobozokról négy napja nem tudni, hol vannak. Az ukrán titkosszolgálat lehallgatott egy beszélgetést a felkelők között, amikor épp a fekete dobozokat keresték:

– Figyelj, ezek ilyen kis narancssárga hordónak néznek ki?
– Honnan a pokolból tudnám? Neked kellene tudni.
– Oké. Találtunk valamit, de az csak egy doboz. Az van ráírva, hogy műholdas navigációs egység.
– Azért rejtsétek el. Ki tudja, mi az, és minek van álcázva.

Saját állításuk szerint a felkelők azóta megtalálták a két fekete dobozt, de ezt a helyszínen lévő EBESZ-eseknek nem akarják odaadni. „Megtaláltuk a repülő fekete dobozait és átszállítottuk őket Doneckbe. A berendezések a felügyeletem alatt vannak, és amikor a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet szakértői eljönnek érte, átadjuk a teljes felszerelést” – mondta Aleksander Borodai, a szakadárok egyik vezetője.

A hétvégén 250 holttestet gyűjtöttek össze, ezeket egyelőre vasúti hűtőkocsikban tárolják. Az ukrán kormány és a szakadárok azonban egyelőre arról se tudnak megállapodni, hogy a vonat kihez tartozik és a holttestek hogy hagyhatnák el az országot.

„A legpofátlanabbul hazudik mind az ukrán, mind az orosz vezetés, mind a szeparatisták. Máshogy fogalmazva: soha senki nem fogja beismerni, hogy ezt a gépet ki lőtte le.” – Nógrádi György szerint a fekete dobozokra azért van szükség, mert az amerikai hírszerzés műholdképei alapján csak annyi bizonyítható, hogy mikor, honnan lőtték ki a rakétát, de azt nem tudni, hogy kik, mert az ukrán és orosz rakétaállomások túl közel vannak egymáshoz.

A nyugati vezetők a hétvégén további büntetőintézkedéseket helyeztek kilátásba az oroszok ellen, de ezek hatása a biztonságpolitikai szakértő szerint is kérdéses. „A szankcióknak is csak a második csomagjánál tartunk, ami azt mondja, hogy újabb embereket, vállalatokat vesznek feketelistára. Egy általános gazdasági embargót senki nem akar, mert »az USA jól jár ezzel«, az EU és Oroszország pedig rengeteget veszít. Ez a jelenlegi helyzet tragédiája, hogy nincsenek megfelelő eszközök” – vélekedett a biztonságpolitikai szakértő.

Tűzszünetre egyik fél se hajlandó. Az ukránok és a lázadók is folyamatos katonai sikerekről számolnak be, és mindkét oldal azt mondja, hogy heteken belül végleg legyőzik az ellenfelüket.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!