2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Íme a havazás következményei

2013. március 27., szerda 12:16, frissítve: szerda 20:24

Van, ahol már olvad, de sok megyében még havazik. Két megyére van érvényben továbbra is elsőfokú riasztás a havazás és hófúvás miatt.

Fokozatosan áll el a havazás, a délnyugati országrészben már olvad a frissen lehullott hó, a középső és északi országrészben viszont még havazik. Az Országos Meteorológiai Szolgálat már csak két megyére tart fenn elsőfokú riasztást, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében nehezítheti hó, hófúvás a közlekedést. Éjszaka, illetve hajnalban azonban még országszerte havazott. Veszprémben és Zalában is kamionok akadtak el az emelkedőkön. A hófúvás pedig járhatatlanná tette a sármelléki bekötőutat.

A katasztrófavédelmet több mint 200 alkalommal riasztották az elmúlt 24 órában, elsősorban árokba csúszott autók műszaki mentését kellett megoldaniuk. Az Országos Rendőr-főkapitányság összesítése szerint egy nap alatt 39 sérüléssel járó baleset történt a csúszós utakon, nyolc karambolnak súlyos sérültjei is voltak.

Budapesten a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. folyamatosan takarítja az utakat. A fővárosra kedden délután óta mintegy 8 centiméternyi friss hó hullt. A főutak jellemzően latyakosak, egyes mellékutak viszont havasak, csúszósak. Pécsi Norbert Sándor, a közútkezelő szóvivőjének elmondása szerint mintegy 260 munkagép dolgozik az utakon. Elzárt település nincs - tette hozzá.

Kisebb-nagyobb késések

Zárlatos felsővezeték miatt késnek a vonatok a Budapest–Cegléd–Szolnok, a Budapest–Vác–Szob, illetve a Budapest–Veresegyház–Vác vonalon. A Mávinform közlése szerint ezeken a szakaszokon akár fél órával is hosszabb lehet a menetidő. A hibát ugyan már helyreállították a szakemberek, de a forgalom csak délre normalizálódhat. Más vonalakon kisebb, 5-10 perces késésekre lehet számítani a havazás miatt. A MÁV közlése szerint minden vonat elindult, a szerelvények az ország jelentős részén menetrend szerint járnak. A vasúti pályákat folyamatosan takarítják, de az elhaladó vonatok menetszele felkavarja a frissen leesett havat, és emiatt szinte minden vonat után újra kell tisztítani a váltókat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat feljegyzései szerint az elmúlt száz évben nem volt arra példa, hogy március végén az ország egész területén havazott volna – mondta Pátkai Zsolt meteorológus. 1975-ben ugyan esett a hó ebben az időszakban, de csak Debrecenben és környékén. Miközben szerdán még országszerte havazásra virradt az ország, csütörtökön már plusz 10 fok is lehet napközben. A száraz tavaszias idő még várat magára, ugyanis a melegebb levegővel az eső is megérkezik – fogalmazott a meteorológus.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!