2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Miniszterelnök-helyettes lesz az RMDSZ elnöke

2014. március 3., hétfő 20:22, frissítve: kedd 15:01

A miniszterelnök-helyettesi, a környezetvédelmi és a kulturális miniszteri posztot kapta az RMDSZ a román kormányban, miután a szövetség megállapodott a közös kormányzás feltételeiről.

A koalíciós megállapodást a párt elnöke, Kelemen Hunor és Victor Ponta román miniszterelnök írta alá. Az új, huszonhat tagú kabinet hivatalba lépéséről kedden szavaz a bukaresti parlament. A szövetség elnöke, Kelemen Hunor a szerződés aláírása után úgy fogalmazott, Romániának kormányzati stabilitásra van szüksége. A megállapodás szerint az új román kormány azt a 2012-es kormányprogramot folytatja, amelynek kisebbségi fejezetét az RMDSZ írta.

– Mindenkinek dilemmái vannak, mert mi már kormányoztunk ugyan a Demokrata Párttal, kormányoztunk a liberálisokkal, kormányoztunk együtt, de olyan helyzetben, mint most, még nem voltunk. Úgy gondoljuk, hogy a politikai és kormányzati stabilitáshoz hozzá tudunk járulni, és ezt vállalnunk kell ebben a pillanatban. Úgy gondoljuk, hogy a román–magyar helyzetet, a román–magyar viszonyt azzal, hogy mi kormányba megyünk, rendezni tudjuk. És azt a kétéves ámokfutást, amit a polgármestereinkkel, különböző intézményeinkkel, másrészt pedig a jogcsorbítás területén elindítottak, le tudjuk állítani – jelentette ki Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

A magyar kormány nem kifogásolja

Nincs elvi kifogása a magyar kormánynak az RMDSZ kormányra lépése ellen – mondta a Hír TV Magyarország élőben című műsorában a külügyi államtitkár. Németh Zsolt szerint az új bukaresti koalíciós kormány javíthat a két ország kapcsolatán.

– Egy határon túli magyar szervezetnek joga van arra, hogyha úgy látja, hogy a közösség érdekeit a leghatékonyabb módon úgy tudja képviselni, hogy kormányra lép és ezt megteszi, az elmúlt 25 évben ezt számos határon túli szervezet megtette, a megállapodások biztatóak, számos fontos pozitív kérdés szerepel a megállapodás pontjai között – mondta Németh Zsolt.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!