2024. 10. 02. Szerda Petra napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Komment 06:00

Minden segítséget megkapnak a Dunaferr elbocsátott dolgozói

2013. augusztus 19., hétfő 17:07, frissítve: hétfő 19:47

A kormány minden segítséget megad a dunaújvárosi vasmű elbocsátott dolgozóinak, a Dunaferr-re szükség van – jelentette ki nemzetgazdasági miniszter a cég vezetőivel folytatott egyeztetés után.

Minden segítséget megad a kormány a dunaújvárosi vasmű elbocsátott dolgozóinak. A Dunaferr Zrt. vezetésével ma egyeztetett a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály szerint a helyzet komolyságát mutatja, hogy 1500 család megélhetéséről van szó. Az érintett munkavállalókat kihelyezett munkaügyi szolgálat fogja segíteni az elhelyezkedésben. A Dunaferr vezetése ígéretet tett arra, hogy akit lehet, átképzéssel továbbfoglalkoztatnak.

A hosszú hétvégén is izzanak a kemencék a dunaújvárosi vasműben, a termelés leállítása túl költséges lett volna. A forrasztárok, hengerészek, kötegelők és operátorok egy hónap múlva tudják meg, hogy melyikük van benne abban az 1500 emberben, akiktől megválik a cég. A Dunaferrt is a válság és a kereslet visszaesése rengette meg, az orosz–ukrán tulajdonosok számításai szerint az elmúlt két évben 50 milliárd forint volt a veszteség, a 2004-ben privatizált cég belső tartalékai kimerültek.

– Sajnos most eljött az idő. Ez már régóta esedékes lett volna, de most ezt a lehetőséget, a létszámleépítést ki kell használni – közölte Evgeny Tankhilevich, az ISD Dunaferr cégvezetője.

A Dunaferr vezetőivel a kihelyezett székesfehérvári kormányülés előtt egyeztetett a nemzetgazdasági miniszter az elbocsátás előtt álló dolgozók és a vállalat jövőjéről.

– 1500 ember sorsa egyáltalán nem mindegy a kormánynak. Tehát a helyzet komoly, 1500 család megélhetéséről van szó – fogalmazott a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály hangsúlyozta: minden segítséget megadnak az utcára kerülő munkavállalóknak. „Utasítást adtam arra, hogy a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat mérje föl a településen és a környéken, valamint a szomszédos megyékben meglévő álláshelyeket. A munkaügyi szolgálat ki fog települni ide egy helyi irodával, ügyfélszolgálattal” – közölte a tárcavezető.

A miniszter úgy tudja, hogy a Dunaferr elsősorban az adminisztratív területeken dolgozó munkatársaitól válik meg. Többeket vehet át a helyi gumiabroncsgyár, másokat pedig átképzés után a vasmű foglalkoztathat tovább. Ők az átképzési idő alatt megkapják fizetésük 80 százalékát, akik pedig végleg távoznak, végkielégítésre számíthatnak.

A miniszter arra a kérdésre, miszerint lát-e esélyt a visszaállamosításra, azt felelte, hogy „a fő gond az, hogy 2004-ben az akkori kormány ezt a céget értékesítette, így a mozgásterünk jelentősen beszűkült. Én azt gondolom, hogy ez most nem cél, a cél, hogy mindenki számára a jövőben is munkahelyet tudjunk biztosítani.”

A központi üzemi tanács elnöke szerint a tömeges elbocsátás a dunaújvárosi kohászat végét jelentheti.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!