2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Mihail Gorbacsov: Új hidegháború küszöbén áll a világ

2014. november 8., szombat 20:41, frissítve: vasárnap 13:17

Új hidegháború küszöbén áll a világ – erre figyelmeztetett Mihail Gorbacsov volt szovjet vezető a berlini fal lebontásának 25. évfordulója alkalmából a német fővárosban tartott beszédében. Az utolsó szovjet pártfőtitkár szerint az Egyesült Államok a felelős a Nyugat és Oroszország közötti feszült helyzet kialakulásáért, amit csak párbeszéddel lehetne enyhíteni.

Világító ballonok sorakoznak a német főváros utcáin. A nyolcezer lámpás a berlini fal helyét jelzi. Vasárnap ünneplik a szabad világot és az egykori szovjet térséget elválasztó fal lebontásának 25. évfordulóját. A ballonokat november 9-én a levegőbe engedik, jelképezve a főváros és a két Németország újraegyesítését.



1989 novemberében, néhány nappal a fal lebontása előtt a Szovjetunió utolsó pártfőtitkára, a politikai nyitás hívének számító Mihail Gorbacsov Kelet-Berlinben járt. Az NDK vezetése akkor már válságát élte, mindennaposak voltak a tüntetések, Erich Honecker októberben távozni kényszerült. Elvtársai Gorbacsov látogatása után megnyitották a határt. A 84. évében járó Gorbacsov a 25. évfordulóra a német fővárosba látogatott, ahol arról beszélt, hogy szerinte a világ az ukrán válság miatt ott tart, mint 1989-ben. A veterán szovjet politikus a kialakult helyzetért az Egyesült Államokat tette felelőssé, amely szerinte megrészegült a hidegháborús győzelemtől, és kihasználta Oroszország átmeneti meggyengülését. „Az Európában és a Közel-Keleten zajló vérontás, a nagyhatalmak közötti párbeszéd megszűnése rendkívül aggasztó. A világ egy új hidegháború küszöbén áll, egyesek szerint ez már el is kezdődött” – fogalmazott a volt szovjet pártfőtitkár.

Egyes kelet-közép-európai politikusokhoz hasonlón Mihail Gorbacsov is úgy gondolja, hogy a párbeszéd újrakezdésének feltétele az Oroszország elleni nyugati szankciók visszavonása.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!