2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Poltikai hobbista 03:00

Kritikus helyzet alakult ki a csapadék miatt

,

2013. április 3., szerda 13:13, frissítve: szerda 19:03

Az ár- és belvízi helyzet mellett nyugaton havazás is nehezíti a közlekedést. Már közel 2500 kilométeren védekeznek az árvíz ellen. Egy helyről fogják irányítani az ár- és belvízi védekezést.

Egy helyről fogják irányítani az árvízi és a belvízi védekezési munkálatokat – jelentette be a kormányszóvivő. Giró-Szász András szerint így össze lehet hangolni a különböző szervezetek tevékenységét. Az Országos Műszaki Irányító Törzset a vízügyi főigazgatóságon hozták létre. A kormányszóvivő szerint a védrendszerek alkalmasak lesznek arra, hogy az árvizeket rendkívüli események nélkül levezessék.

Szerdán 12 órára már 2648 kilométeren volt árvízvédelmi készültség – nyilatkozta Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Igazgatóság szóvivője. Közel háromszáz kilométeren rendeltek el harmadfokú árvízvédelmi készültséget. A helyzetet az is rontja, hogy a meteorológiai szolgálat a következő három napra csapadékot jósol a Felső-Tisza vízgyűjtő területére.

Folyamatos kapcsolatban

A nagyobb folyókon egyelőre nem várható rendkívüli árhullám - mondta a katasztrófavédelem főigazgatója, miután Nyíregyházán a térség védelmi vezetőivel találkozott. Bakondi György szerint folyamatos kapcsolatban vannak a szomszédos országok vízügyi hatóságaival. A főigazgató azt mondta: az elmúlt 3 évben az ország összes településén, így az árvizek által érintett helyeken is felmérték a kockázatokat, és ez alapján osztották el a védekezéshez szükséges eszközöket.

Bajban Nagykanizsa

Átvágják Nagykanizsán a Principális-csatorna gátját, hogy megvédjék a közeli utcák lakóházait. A nagy mennyiségű csapadék miatt ugyanis kritikus helyzet alakult ki. A polgármester felhívására önkénteseket toboroznak, hogy homokzsákokkal erősítsék meg az elmúlt napokban rakott gátat.

A helyiek szerint emberemlékezet óta nem történt ilyen: reggel 249 centiméteres vízállást regisztráltak – számolt be róla a Hír TV tudósítója. Nyúlgáttal próbálták húsvétvasárnap óta védeni a házakat. Azonban a víz folyamatosan emelkedett és a homokzsákok is elfogytak. Amíg voltak, addig a helyi iskolából is küldtek gimnazista diákokat, hogy segítsenek a védekezésben.

Azok a családok, akiknek a házai veszélyben forognak, nem segítenek a védekezésben – fogalmazott a Hír TV tudósítója. A lakók a katasztrófavédelem munkatársaitól várják a segítséget, illetve az önkormányzatot hibáztatják, amiért nem takarította rendszeresen az árkokat és a csatornákat.

Apad a Zala

A Zala folyó jelenleg apad. A szakemberek egész éjjel dolgoztak. Attól félnek, hogy a gátak nem bírják és átszakadnak. Itt is elrendelték a harmadfokú árvízvédelmi készültséget – szögezte le a Hír Televízió helyi tudósítója.

Legmagasabb fokú készültség

Tovább nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Jelenleg több mint 27 ezer hektár van víz alatt, az esőzések miatt azonban várhatóan további területek kerülnek majd víz alá. A védekezési munkálatokban a reggel óta Győrből érkezett szakemberek is részt vesznek, őket a szivattyútelepekre osztották be. Egyelőre csak egy településen, Fegyverneken kellett elrendelni a legmagasabb fokú készültséget.

Megcsúszott a magaspart

Megcsúszott a fonyódi magaspart a sok eső miatt. Az elmúlt hónapok időjárása és a löszös partfal rossz állapota is hozzájárult ahhoz, hogy meginduljon a föld. Kedden kora délután a 7-es főutat és a magasparton húzódó sétányt is le kellett zárni.

Beszakadt a föld

Beszakadt az úttest kedd este Miskolcon, a diósgyőri városrészben. Az egyik utcában 4-5 méter mély kráter keletkezett az úttest és a járda között. Az Ördögárok nevű vízfolyás moshatta alá az útszakaszt, az 1930-as években lefektetett zártszelvény hibásodott meg, a repedésen keresztül áramlott ki a nagy mennyiségű csapadék, ezért szakadt be a föld. Az út helyreállítását azóta már megkezdték.

Több utat is le kellett zárni

Csúszós utak és hófúvások nehezítik a közlekedést a nyugati országrészben. Az ár- és belvízi helyzet miatt öt megyében több utat is le kellett zárni.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!