2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Komment 06:00

Méteres hófalakat emelt a szél, 26 település megközelíthetetlen

,

2013. január 19., szombat 15:00, frissítve: szombat 18:29

Méteres hófalakat emelt a szél több megyében országszerte. Huszonhat települést még mindig nem tudtak kiszabadítani a hó fogságából.

Méteres hófalakat emelt a szél Győr-, Vas-, és Veszprém megyében, egy nap alatt – a legfrissebb hírek szerint – körülbelül 500 autó akadt el az utakon. A Dunántúlon bár reggel már elállt a havazás, a szél még délelőtt is hordta a havat. Az utakat folyamatosan takarítják, a nyugati országrészben ennek ellenére még mindig több települést nem lehet megközelíteni.

A nyugati országhatárok mellett ötszáz-hatszáz kamion torlódott fel, emiatt egyirányúsították a 86-os főutat Vas felől Győr-Moson-Sopron megye irányába. A kamionokat rendőri felvezetéssel próbálják továbbirányítani, hogy minél előbb elérjék a határt.

A katasztrófavédelem munkatársait a legtöbbször hóban elakadt kamionokhoz és autókhoz riasztották. A távolsági buszok továbbra is késnek, a Kisalföld és a Volán hálózatában kell fennakadásokra számítani. A katasztrófavédelem egységei jelenleg is több helyen dolgoznak.

Most a jég a legnagyobb gond

A hó után, most a jég okoz gondot a Dél-Dunántúlon. Az éjszaka a csapadék ráfagyott az utakra. Azokon a helyeken, ahol nem sóztak, rendkívül csúszósak az alsóbbrendű utak, járdák. Várhatóan napközben is nulla fok alatt marad a hőmérséklet, ezért a jég megmarad. Pécsett a belvárosban a gyalogosok csak lassan tudnak közlekedni, az orvosi ügyeleteken emelkedett azok száma, akiket ficamokkal, törésekkel kezelnek.

A fővárosban járhatóak az utak

A fővárosban a főutak mindenhol járhatóak, a BKV járatai reggel rendben elindultak. A Fővárosi Közterület-fenntartó közlése szerint a vállalat munkatársai éjszaka a legmagasabb készültségi fokozatban dolgoztak a főútvonalak és a mellékutak megtisztításán. Országszerte folyamatosan csökkent a riasztások száma, de a katasztrófavédelem egységei jelenleg is több helyen dolgoznak.

„A hajnali óráktól mintegy 50 műszaki mentést kellett végrehajtania az ország nyugati felében a katasztrófavédelem tűzoltó egységeinek – közölte az Országos Katasztrófavédelem szóvivője. (…) – A fokozatosan meginduló teherforgalom miatt, illetve a veszteglő kamionok miatt torlódásokra, a menetidő meghosszabbodására kell számítani a pénteki havazás által érintett térségekben” – tette hozzá Hajdu Márton.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!