2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

Mészárlás Párizsban: azonosították az elkövetőket

,

2015. január 7., szerda 20:46, frissítve: csütörtök 06:52

Legkevesebb 12 ember meghalt Párizsban, amikor fegyveresek megtámadták egy szatirikus hetilap szerkesztőségét. A francia elnök szerint terrortámadás történt, a merénylők után hajtóvadászat indult. A három támadót azonosították.

Megerősítette a párizsi polgármesteri hivatal, hogy azonosították a párizsi terrortámadás elkövetőit a francia hatóságok. Korábbi sajtóhírek szerint a rendőrök egy testvérpárt, egy 32 és 34 éves, Pantinben élő algériai-francia állampolgárt keresnek, akik mindketten Szíriában jártak, és nyáron érkeztek vissza Franciaországba, egyikük már korábban el volt ítélve terrorcselekmény miatt. A harmadik egy 18 éves férfi.

Kalasnyikovval és kézigránáttal

Kalasnyikovval és kézigránáttal támadta meg három fegyveres az egyik francia szatirikus hetilap szerkesztőségét. A legfrissebb hírek szerint 12 ember halt meg a támadásban, köztük két rendőr. Továbbá heten megsérültek, köztük van, akinek válságos az állapota. A fegyveresek a Charlie Hebdo című magazin épületének földszinti részébe rontottak be, ott lövöldöztek, majd autóval elmenekültek. A rendőrség néhány utca után, miután a támadók járművet cseréltek, nyomukat vesztette. A Charlie Hebdo magazin egyébként nem sokkal a támadás előtt egy az Iszlám Állam vezetőjéről készült karikatúrát tett közzé.

A merénylet egyik túlélője amatőr felvételt készített a támadásról, amelyen az is hallatszik, amint az egyik elkövető Mohamed prófétát éltetve hatolt be az épületbe. Ezután már csak a lövések zaja hallatszott a környéken.

A lap ellen már korábban is követtek el támadást, miután a magazin az iszlám valláson és alapítóján, Mohamed prófétán viccelődött. 2011 novemberében Molotov-koktélt dobtak a szerkesztőségre, az épület akkor kiégett. Iszlamista honlapokon pedig később az újság főszerkesztőjének lefejezésére buzdítottak.

Profik hajtották végre

Szakértők egybehangzó véleménye szerint jól képzett profik hajtották végre az akciót. Az elkövetők feltehetően golyóálló mellényt is viseltek, a leadott lövések pedig azt bizonyítják, hogy jártasak a fegyverhasználatban, és valószínűleg nem először öltek embert. Az egyik helyszínen készült videón az látszik, ahogy a támadók a kocsik fedezékében megsebesítik, majd közvetlen közelről kivégzik a már földön fekvő rendőrt. Szakértők szerint a terroristák mozgása, viselkedése egyértelműen katonai kiképzésre utal.

Egy sorozat kezdete?

A Külügyi és Külgazdasági Intézet szakértője szerint is felkészült támadók követhették el a párizsi szerkesztőség elleni merényletet. Fejérdy Gergely Magyarország élőben című műsorunkban azt mondta: valószínűleg egy sorozat kezdete volt a mai támadás, amely nemcsak a sajtószabadságot érinti, hanem szimbolikus is lehet.

Fejérdy Gergely: – Fontos dátum lesz a történelemben.
Riporter: – Szintet léptünk?
F. G.: – Valószínűleg, mert az ilyen célirányos és profi módon kivitelezett akciók új korszakot hoznak. Nagyon hamar meg kell tudni akadályozni, mert súlyos következményei lesznek.

A támadás után a francia kormány a legmagasabb fokozatra emelte a készültségi szintet Párizsban. A hatóságok elsősorban az imahelyek, az üzletek, a sajtószékházak és a közlekedési eszközök védelmét erősítették meg.

A Le Monde információi szerint nem sokkal a merénylet után Párizs érintett kerületének iskoláiból elkezdték a gyermekek kimenekítését.

Hollande: Nem hagyjuk magunkat megfenyegetni

Francois Hollande francia elnök első nyilatkozatában terrortámadásnak minősítette a történteket. Azt mondta, az országot sokkolta a támadás, de most egységet kell mutatni a terrorizmussal szemben.

„Addig üldözzük az elkövetőket, amíg nem jutunk eredményre, és nem tudjuk őket az igazságszolgáltatás elé állítani. Ez kétségtelenül terrortámadás volt. Az elmúlt hetekben több terrorcselekmény is volt, de mi nem hagyjuk magunkat megfenyegetni, mert mi a szabadság országa vagyunk” – fogalmazott Francois Hollande.

A francia elnök azonnali, rendkívüli kormányülést hívott össze. „Annak érdekében, hogy a lehető legkisebb várakozással tartóztassuk le ennek a barbár cselekménynek a három elkövetőjét a bel- és igazságügyi minisztérium összes erőforrását mobilizáltuk annak érdekében, hogy felgyorsítsuk a nyomozást és azonosítsuk az elkövetőket valamint, hogy letartóztassuk őket és megkapják azt a büntetést ami ezért a kegyetlen tettért jár nekik” - fogalmazott Bernard Cazeneuve belügyminiszer.

A főszerkesztő is meghalt

Négy ismert karikaturista, köztük a főszerkesztő is meghalt a Charlie Hebdo szatirikus hetilap székháza elleni fegyveres terrortámadásban – erről a támadás egyik túlélője tájékoztatta a sajtót.

Cameron: Kiállunk a szabad sajtó és a demokrácia mellett

A brit kormányfő a sajtószabadság elleni támadásnak nevezte a történteket, és hozzátette, a londoni parlament is támogatja az iszlamisták elleni harcot.

„Biztos vagyok benne, hogy a teljes ház csatlakozni kíván hozzám a ma reggeli párizsi barbár támadás elítélésében, ahol a jelentések szerint tíz vagy több embert gyilkoltak meg. Miközben a részletek még nem világosak, tudom, hogy ez a ház és ez az ország egységesen kiáll a francia nép mellett a terror minden formája elleni harcban, és kiállunk a szabad sajtó és a demokrácia mellett, amit ezek az emberek sosem vehetnek el tőlünk” – fogalmazott David Cameron.

Részvét és elítélés

A támadást számos politikus elítélte és több ország vezetője is hivatalosan részvétét nyilvánította. A brit kormányfő után az amerikai elnök is megerősítette, hogy Franciaország mellett áll a terrorizmus elleni küzdelemben.

„Minden egyes amerikai önök mellett áll ma. Nem csak a félelemben, a döbbenetben és a dühben, amit ez a kegyetlen tett okozott, hanem a szolidaritásban és a radikalizmussal szembeni ellenállásban és abban az ügyben, amitől az extremisták nagyon félnek és ami mindig is összekötötte az országainkat: a szabadságban” - fogalmazott John Kerry amerikai külügyminiszter.

Szolidaritását fejezte ki az olasz miniszterelnök is, Angela Merkel német kancellár pedig a szólás- és sajtószabadság, valamint a demokratikus kultúra elleni támadásnak nevezte a merényletet. Együttérzését fejezte ki Putyin orosz elnök is.

Áder és Orbán is elítélte

Áder János a francia elnöknek írt levelében nyilvánított részvétet a terrorista támadásban elhunytak hozzátartozóinak. A köztársasági elnök megerősítette, hogy Magyarország elítéli a terrorizmus minden formáját, és kiáll a sajtószabadság alapértékeinek védelme mellett. Elítélte a terrorakciót Orbán Viktor is, a miniszterelnök a Francois Hollande-nak küldött részvéttáviratában azt írta, a kegyetlen támadás semmivel sem igazolható, a kormány pedig együtt érez a gyászoló családokkal.

Nyilvánvalóan terrortámadás

A biztonságpolitikai szakértő szerint biztos, hogy iszlamisták állnak a mostani merénylet mögött is. „Az, hogy rendőrök vannak a halottak közt, egyértelműen mutatja, hogy rendőri védelem alatt állt az épület; és a két terrorista azt kiabálta, hogy megbosszuljuk Mohamedet. Ez a szatirikus hetilap arról volt híres, hogy általában a vallásokat támadja, tehát nem csupán Mohameddel viccelődött, hanem egyéb világvallásokkal is. Nyilvánvaló, hogy terrortámadás történt” – fogalmazott Nógrádi György.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!