2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:45

Mesterházy: Még ma lezárjuk a Simon-ügyet

, ,

2014. február 6., csütörtök 14:23, frissítve: csütörtök 16:45

Nincs helye az MSZP-ben Simon Gábornak, ha bebizonyosodik róla, hogy ismeretlen eredetű százmilliókat tartott egy osztrák bankszámlán – nyilatkozta Mesterházy Attila.

A szocialista párt elnöke Washingtonból hazaérkezve, a Liszt Ferenc-reptéren mondta. A baloldali összefogás miniszterelnök-jelöltje szerint az MSZP-nek biztosan nincs köze az eltitkolt 250 millió forinthoz. „Ma mindenféleképp le fogjuk zárni ezt az ügyet, így vagy úgy” – nyilatkozta a Hír TV-nek a Simon-ügyről Mesterházy Attila.

Mesterházy Attila időközben a MSZP-székházba érkezett, ahol rendkívüli elnökségi ülést tartanak - jelentette a Hír TV tudósítója a helyszínről. Az épületben vannak az etikai bizottság tagjai is. Simon Gábor azonban nincs a pártszékházban, úgy tudjuk még nem találkozott a pártelnökkel.

Az MSZP elnökhelyettese ma reggel a Célpont riporterének kérdésére még nem árulta el, hogy lemond-e magától a parlamenti mandátumáról. Azt mondta: csak azután nyilatkozik a kérdésben, hogy egyeztetett Mesterházy Attila pártelnökkel.

Ismert: adócsalás és magánokirat-hamisítás megalapozott gyanúja miatt kezdeményezte tegnap a legfőbb ügyész a szocialista politikus mentelmi jogának felfüggesztését.

Hogy élik túl Gyurcsányék?

Schmuck Andor szerint a Simon Gábor ügy miatt súlyos sebet kapott a magyar demokrácia. A szociáldemokraták elnöke szerint a közéletben kétféle ember van: az egyik az ember, a másik a gazember. Hozzátette: arra is kíváncsi, hogy Mesterházy Attila vissza tudja-e szerezni az Összefogás és ezen belül pártja hitelét, illetve hogy Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc hogyan fog ügyeskedni azért, hogy túléljék a botrányt.

November óta tudnak a százmilliós számláról

A magyar hatóságok tavaly november óta tudnak az MSZP elnökhelyettesének százmilliós osztrák számlájáról, a jelzést Ausztriától kapták. A legfőbb ügyész Simon Gábor mentelmi jogának felfüggesztését kérte a parlamenttől.

A politikusnak 50 millió forint adót kellett volna befizetnie az összeg után. A Simon-vagyon miatt a fővárosi főügyész elrendelte egy lezárt nyomozás felülvizsgálatát. A büntetőeljárás a főváros 18. kerületének korábbi kötvénykibocsátása miatt indult. A tranzakció 60 millió forintjába került a pestszentlőrinci önkormányzatnak. Bővebben >>>

Nem lehet a közélet tagja

Az Együtt–PM-ben eddig nem merült fel, hogy Simon Gábor ügye miatt felbontsák az MSZP-vel kötött választási együttműködést. Bajnai Gordon spekulációnak nevezte, hogy a szocialista párt elnökhelyettesének bécsi számláján az MSZP titkos kampánypénzeit parkoltatták volna. A volt miniszterelnök szerint azonban Simon Gábornak le kell mondania a parlamenti mandátumáról, és távoznia kell a közéletből, ha csak a töredéke is igaz annak, ami eddig kiderült róla.

A hasonló esetek elkerülése érdekében az Együtt–PM egyébként a saját képviselőjelöltjeivel aláíratott egy etikai nyilatkozatot, amely szerint szigorúan betartják a kampányfinanszírozásról szóló jogszabályokat. „Minden egyes képviselőjelöltünkkel aláírattunk egy részletes elvi-etikai-erkölcsi nyilatkozatot, amelyben kimerítően nyilatkoznak mindenféle összeférhetetlenségi kérdésről, messze túlmutatóan arról, amit a parlament elvár a képviselőktől. Minden egyes képviselőjelöltünktől elvárjuk, hogy a korszakváltás elveit betartsa, és azt várjuk a szövetségeseinktől, hogy hasonlóan járjanak el” – közölte Bajnai Gordon, az Együtt–PM Szövetség vezetője.

Van még MSZP-s, aki milliókat parkoltat?

Simon Gábor ügye téma volt a parlamentben is. A Fidesz ügyvezető alelnöke napirend előtt arról beszélt, hogy a szocialistáknak tisztázniuk kell, hogy az MSZP alelnökénél talált százmilliókhoz van-e köze a pártnak. „Simon Gábornak volt-e olyan feladata, hogy kampánytámogatást szerezzen, politikai támogatást gyűjtsön? Ha ilyen feladata volt, ezeket hogyan használták fel? A választóknak joguk van tudni, a szocialisták hogyan finanszírozzák magukat. Van-e más olyan MSZP-s, aki milliókat parkoltat? Ki merik-e jelenteni, hogy ez egyedi eset?” – tette fel a kérdést Kósa Lajos. Bővebben >>>

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!