2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Moziklip

Következik:

Híradó 15:00

"Merkel, Hitler egykutya" – Krízis bizottság alakul Cipruson

2013. március 26., kedd 21:50, frissítve: szerda 11:19

Krízisbizottságot állít fel a ciprusi kormány – jelentette be a kormányszóvivő. A testület feladata lesz megtervezni a bankok újranyitását és kidolgozni a reformok menetrendjét. A 100 ezer euró feletti bankbetétekre kivetendő egyszeri illeték mértéke elérheti a 40 százalékot is. A megtakarítások megadóztatására a 10 milliárd eurós mentőcsomag miatt van szükség.

Dühös alkalmazottak foglalták el a Bank of Cyprus nicosiai központját. – Ez egy békés demonstráció. A bank dolgozói csak annyit akarnak, hogy biztosítsák munkahelyeiket – nyilatkozta a pénzintézet egyik alkalmazottja. A Bank of Cyprus a ciprusi reformok egyik központi szereplője. A pénzintézet vezetője lemondott posztjáról.

A nicosiai kormány hétfő hajnalban állapodott meg a 10 milliárd eurós nemzetközi hitel feltételeiről. A szigetország vállalta, hogy a 100 ezer euró feletti betétek megsarcolásával előteremti a korábban vállalt 5,8 milliárd eurós önrészt. Az egyszeri adó mértéke elérheti a 40 százalékot is. Az intézkedés egyik legnagyobb kritikusai az orosz befektetők.

– Sokkolt minket a döntés, hiszen arra, ami Cipruson történik, korábban nem volt példa. Az orosz betétesek dühösek, úgy érzik hogy az EU a cipruson lévő orosz vállalatokat támadja a bankbetétadóval – közölte a Ciprusi Orosz Üzleti Egyesület elnöke.

Tavalyi adatok szerint orosz bankok és vállalkozások több mint 30 milliárd dollárt tartanak ciprusi pénzintézetekben. A betétek megadóztatását az orosz miniszterelnök már többször bírálta. Sőt korábban az is szóba került, hogy Moszkva felmondja a Ciprusnak nyújtott két és fél milliárd eurós hitelt. Putyin elnök azóta utasítást adott a hitelszerződés felülvizsgálatára és esetleges átütemezésére.

A ciprusi eset egyedi? Sokan aggódnak

A ciprusi intézkedések bizonytalanságban tartják egész Európát. Többen attól tartanak, hogy más országok is hasonló lépéseket vezetnek be. Az Európai Bizottság szóvivője szerint a ciprusi eset egyedi. – A szigetország rendkívüli helyzetbe került, amire megoldást kellett találni, és úgy gondoljuk, hogy sikerült megtalálni a jó megoldást, de ez nem jelenti azt, hogy ez lenne a tökéletes modell vagy egy minta, amelyet bármikor újra fel lehet használni – közölte Chantal Hughes, az EB egységes piacért felelős szóvivője.

A német lakosokat azonban az állami garanciavállalás sem nyugtatta meg. Egy felmérés szerint a megkérdezettek 54 százaléka aggódik, hogy a bankbetétadót szükség esetén a berlini vezetés is alkalmazza.

„Merkel, Hitler egykutya”

„A ti hibáitok, a mi jövőnk” – skandálták a ciprusi fővárosban a 15-20 éves fiatalok. Először a parlamenthez, aztán az elnöki palotához vonultak. A kormány és a „trojka”, tehát az EU, az IMF és az Európai Központi Bank egyezsége ellen tiltakoztak. Merkel, Hitler egykutya – volt olvasható az egyik transzparensen. A tüntetést szervező Ciprusi Hallgatói Önkormányzat szerint a gazdag európai országok térdre kényszerítik Ciprust azzal, hogy fedezetet várnak el a 10 milliárd eurós nemzetközi hitelért cserébe.

A diákok azért féltik a jövőjüket, mert nem szeretnék, ha az EU változtatna az európai mércével kedvező ciprusi adózási rendszeren. Ugyanezt mondják a ciprusi emberek is. A ciprusiak a kormányukra is dühösek: azt mondják, a politikusok Brüsszel érdekeit képviselik.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!