2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Mentelmi bizottság: Simon szándékosan közölt valótlan adatokat

,

2014. február 12., szerda 17:03, frissítve: szerda 20:59

Szándékosan közölt valótlan adatokat a szocialista Simon Gábor a vagyonnyilatkozatában – ezt állapította meg az Országgyűlés mentelmi bizottsága. Az osztrák számláján százmilliókat rejtegető bukott MSZP-elnökhelyettes képviselői mandátumáról még mindig nem mondott le, és délelőtt a mentelmi bizottság ülésére sem ment el. A testület elnöke ezért kezdeményezte a képviselői összeférhetetlenség kimondását.

Egy táblával és egy esernyőre rögzített nyakörvvel várta egy tüntető Simon Gábort, az MSZP egykori elnökhelyettesét a mentelmi bizottság újabb ülését megelőzően. A testület hétfőn döntött arról, hogy a legfőbb ügyész megkeresésére javasolják a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését, mivel vagyonnyilatkozatában továbbra sem szerepeltette az a 240 milliós megtakarítást, amelyet a bécsi bankszámlán rejteget 2009 óta.

Az ülés szerdán negyedóráig sem tartott. Simon Gábor ezúttal sem jelent meg. A képviselő korábban azt ígérte a bizottság elnökének, hogy kiegészíti vagyonnyilatkozatát, de azóta meggondolta magát. „A mai nyilatkozatában említést sem tesz a vagyonnyilatkozatról. Az egész nyilatkozatban (…) tulajdonképpen az van, hogy nem kíván megjelenni, és hogy ma be fogja adni a lemondását” – közölte Rubovszky György, az Országgyűlés mentelmi bizottságának KDNP-s elnöke. A mentelmi bizottság megállapította, hogy a szocialista képviselő szándékosan közölt valótlan adatokat a vagyonnyilatkozatában. A testület elnöke ezért kezdeményezte a képviselői összeférhetetlenség kimondását.

– A mai napon a bizottság megállapította, hogy a valótlan adatközlés szándékosan elkövetett magatartás volt, erre figyelemmel, a törvény előírása szerint az elnök köteles haladéktalanul intézkedni az Országgyűlés felé az összeférhetetlenség megállapítása tárgyában. Ennek tehát – lefordítva magyarra ezt a jogi szöveget – a következménye az, hogy a bizottsági határozat alapján országgyűlési határozati javaslatot terjesztek a ház elé, amiben azt fogom indítványozni, hogy az Országgyűlés vita nélkül, Simon Gábor esetleges felszólalása mellett – mert ezt ott is biztosítjuk neki, biztosítja neki a törvény – mondja ki a képviselői összeférhetetlenséget – mondta Rubovszky György.

Semmi közük a megbukott alelnökhöz

Az MSZP-s képviselők ma sem mentek el a mentelmi bizottság ülésére. A párt szóvivője szerint azért, mert ha Simon Gábor ígéretének megfelelően lemond, akkor ügye kikerül a parlamenti vizsgálat alól. Budai Bernadett azt mondta: a szocialista pártnak már semmi köze sincs a megbukott alelnökhöz, így azt a vagyonnyilatkozatot sem vizsgálják, amelyet az egykori MSZP-s alelnök a párt etikai bizottságának nyújtott be. A párt szóvivője hozzátette: ha Simon Gábor kéri, akkor visszajuttatják neki a borítékot, de az MSZP nem kíváncsi a tartalmára.

– Ő lemondott minden párttisztségéről, tehát ilyen tekintetben ez a kérdéses helyzet tisztázódott. Egyébként ezt mindig három ember jelenlétében – az érintett és még két ember jelenlétében – lehet felnyitni.
– De önök kértek engedélyt Simon Gábortól, hogy ezt felnyissák? Kíváncsiak egyáltalán a tartalmára?
– Ez egy lezárt borítékban itt van, annak fényében, hogy ő lemondott a párttisztségéről és minden választott tisztségéről, innentől kezdve ennek a vagyonnyilatkozatnak nincs jelentősége.

Szili Katalin szocialista pártbéli múltjából nem emlékszik, hogy vagyonnyilatkozatot kellett volna leadniuk a párttagoknak. „Emlékeim szerint, amikor én még a szocialista párt tagja voltam, nem emlékszem, hogy kellett volna külön vagyonnyilatkozatot tenni” – mondta Szili Katalin, a Közösség a Társadalmi Igazságosságért elnöke.

Ha a csütörtöki parlamenti ülés előtt megérkezik a lemondónyilatkozat az Országgyűlés elnökéhez, akkor Simon Gábor képviselői mandátuma megszűnik és az ügyészség akadály nélkül indíthat vizsgálatot az ügyben.

A Fidesz szerint falaznak Simonnak

Az egész Gyurcsány-koalíció falaz Simon Gábornak – a Fidesz szerint. A nagyobbik kormánypárt közleményében azt írja, továbbra is azokra a kérdésekre várják a választ, hogy honnan, miért, hogyan és kitől mentek a százmilliók Mesterházy Attila helyetteséhez.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!