2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Egy bolond százat csinál

Következik:

Híradó 15:00

Megverték a Krétakör ügyvezetőjét Gyurcsányék gyűlésén

2014. július 12., szombat 19:15, frissítve: hétfő 16:19

Nem tűrik az antirasszista bírálatot Gyurcsány Ferenc hívei. A Demokratikus Koalíció kormányellenes gyűlésén megrángatták a cigányozó volt rendőrkapitány és Eörsi Mátyás ellen tiltakozó krétakörös aktivistát. Gyurcsány egyik mondatában testvéreinek nevezte a cigányokat, majd a másikban mentegette pártja miskolci polgármesterjelöltjét, Pásztor Albertet.

„Hagyjátok abba a cigányozást!”, „Ne légy jobbikosabb a Jobbiknál!” – ilyen feliratokkal érkeztek többen a Batthyány-örökmécseshez, ahol a Gyurcsány-párt tartotta az Ellenállás napjaként meghirdetett kormányellenes megmozdulását. A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda munkatársa más szöveggel emelt transzparenst a magasba: „Cigány vagyok, nem bűnöző – Dávid is tiltakozna”. Az üzenet egyszerre szólt a hajdanán liberális, de ma már statisztikai romabűnözésről értekező Eörsi Mátyásnak és Gyurcsány Ferencnek, hiszen az ő kormányának szóvivője volt a néhai Daróczi Dávid, aki nyíltan vállalta cigány származását. „Nem lehet egy szájból hideget és meleget is fújni. Nem lehet egyszerre demokrataként meg rasszistaként is beszélni, a DK-nak el kellene döntenie, hogy melyik utat választja, hogy a Jobbikkal versenyre kel a nyelvhasználatban, vagy igazi demokrataként elhatárolódik az ilyen beszédtől” – mondta Setét Jenő, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda munkatársa.

„Cigányozók helyett baloldali megoldásokat!” – ezzel a transzparenssel már a Krétakör ügyvezetője jelent meg a tömegben, miközben a színpadon az MSZP új budapesti elnöke, Kunhalmi Ágnes szidta a főváros vezetését. Gulyás Mártont megrángatták a Gyurcsány-hívek, kapott egy pofont is, mielőtt a rendezők kivezették.

Eörsi Mátyás közben visszavonulót fújt, és pontosította korábbi szavait. Romabűnözés helyett már megélhetési bűnözésről beszél, ahogy tette egykori párttársa, Kuncze Gábor a Horn-kormány belügyminisztereként. „Ha bárki félreértett, rosszul fogalmaztam, azért elnézést kérek. Megmondom mi van: nincstelenbűnözés van, és Magyarország tragédiája az, hogy a nincstelenek között a romák túl sokan vannak” – mondta Eörsi.

Gyurcsány Ferenc társadalmi megbékélést sürgetett. „Én cigányt és magyart, gondolkodjon bármiként is, a testvéremnek gondolok” – mondta a volt miniszterelnök.

A testvérek közé tartozik Pásztor Albert is, aki miskolci rendőrkapitányként cigányozott az utcai rablásokról tartott sajtótájékoztatón. A kijelentéstől Gyurcsány Ferencet korábban hányinger kerülgette. Amióta Pásztor Albert a helyi baloldal miskolci polgármesterjelöltje, már nem kerülgeti. „Muszáj azt mondanom, hogy egyes mondatok helyett inkább nézze magát az embert, hogy mi van benne, hogy mit gondol, mert nem a mondatokkal van önmagában baj. A baj akkor van, ha megszűnik a demokratikus szabadságelvű értelem és érzelem világa, amikor a mondatok nem a gondolatokkal és az érzelmekkel együtt, hanem azzal szemben megfogalmazott pusztítókká, nem pedig botladozókká válnak. A botlást elfogadom, a bűnt nem” – fogalmazott a DK elnöke.

A résztvevők a szónoklatok végén átvonultak a Szabadság térre, hogy tiltakozzanak a német megszállás áldozatainak épülő emlékműve ellen.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!