2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Láncreakció 04:40

Megtörik-e a Benfica átka?

2014. május 14., szerda 12:32, frissítve: csütörtök 10:52

Szerda este Torinóban kiderül, hogy kinyeri a labdarúgó-Európa-liga idei kiírását. A döntőbe a spanyol Sevilla és a portugál Benfica jutott be. A spanyolok 2006-ban és 2007-ben is megnyerték a sorozat elődjét, az UEFA-kupát, a portugálok viszont 1962 óta nem tudnak szabadulni egykori magyar edzőjük, Guttman Béla átkától.

A Benfica-játékosok már az Európa-liga döntőjének helyszínén melegítenek, Torinóban. A portugálok épp a Juventust ütötték el az elődöntőben attól, hogy hazai pályán játszhassa a finálét. Jorge Jesus csapata tavaly semmit nem nyert, idén viszont az EL-döntő mellett már bajnoknak és ligakuapgyőztesnek mondhatja magát a lisszaboni klub, és a portugál kupa döntőjében is érdekelt még.

„Hosszú úton jutottunk el a döntőig. Itt Torinóban egy újabb mérföldköve következik a megkezdett utazásnak. Egy győzelemmel szeretnénk ezt megünnepelni. Szóval itt vagyunk és hiszünk magunkban, nagyon eltökéltek vagyunk. Hisszük, hogy megváltoztatjuk a sorsunk és végre győztesként jövünk le a pályáról” – fogalmazott Jorge Jesus.

A portugál mester arra célzott, hogy a Benfica 1962 óta nem nyert nemzetközi kupát. Akkor a magyar Guttman Béla vezetésével lett BEK-győztes a csapat. A magyar szakember távozásakor azt mondta: „nélküle soha többé nem fog nemzetközi kupát nyerni a Benfica”. Ez az átok azóta is sújtja a portugálokat, akik hét európai kupadöntőn vannak túl azóta és mindet elveszítették, legutóbb tavaly az EL-döntőt a Chelsea ellen.

A Sevilla ezzel szemben mindkét UEFA-kupa-döntőjét megnyerte 2006-ban és 2007-ben. A spanyol klub a selejtezőből indulva, 18 megvívott mérkőzéssel a háta mögött várja a finálét.

„Az Európa-liga bearanyozhatja az évünket. Nagyon szeretnénk jól szerepelni. Ez a sorozat sok élményt adott nekem és a csapatnak. Hosszú, de csodálatos utazáson vagyunk túl, amely a döntővel ér véget. Már a döntőbe jutás is ajándék nekünk, de ha már itt vagyunk, meg akarjuk nyerni a kupát” – nyilatkozta Unai Emery, a Sevilla vezetőedzője.

2010 óta hívják a sorozatot Európa-ligának, azóta csak angol, spanyol és portugál csapatok jutottak el a fináléig.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!