2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Megszületett az orosz–amerikai alku Szíriáról

2013. szeptember 14., szombat 18:16, frissítve: vasárnap 07:59

Megállapodott a szíriai vegyi fegyverek leszereléséről az amerikai és az orosz külügyminiszter Genfben.

Csütörtök óta tárgyalt egy genfi hotelben az amerikai és az orosz külügyminiszter a szíriai vegyi fegyverek felszámolásáról szóló orosz javaslatról. Az orosz–amerikai megállapodás értelmében Szíriának egy héten belül írásos leltárt kell készítenie vegyi fegyvereiről, az arzenált még idén, nemzetközi felügyelet mellett semmisítik meg.

Közben elkészült az augusztus 21-i vegyi támadásról szóló ENSZ-jelentés. A dokumentum egyelőre nem nyilvános, a világszervezet főtitkára várhatóan hétfőn teszi közzé. Ban Ki Mun elöljáróban annyit mondott, hogy a jelentés megcáfolhatatlanul bizonyítja a vegyifegyver-használatot. Arra azonban nem tért ki, hogy a kormányerők vagy a lázadók vetették-e be az ideggázt. Szerinte a Biztonsági Tanács az ellentétes hatalmi érdekek miatt nem tudott megoldást találni a szíriai válságra.

ENSZ-szakértők közben – szíriai menekültekkel készített interjúik nyomán – azt közölték, hogy a kormánycsapatok rendszeresen lövik a kórházakat a lázadók által ellenőrzött területeken. Hasonló háborús bűncselekményeket a lázadók is elkövetnek, csak ritkábban.

Németország és Franciaország üdvözölte az amerikai–orosz egyezséget. A német külügyminiszter úgy fogalmazott: ha a szavakat tettek követik, jelentősen megnő a politikai rendezés esélye. A Szabad Szíriai Hadsereg nem fogadja el az egyezséget. A felkelőkből álló milícia parancsnoka azt mondta: az egyezség őket nem érinti, nekik nincsenek vegyi fegyvereik, és folytatják a harcot a damaszkuszi rezsim bukásáig.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!