2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

A CIA és az FBI is segíti Kijevet?

2014. május 4., vasárnap 09:08, frissítve: vasárnap 16:56

Az ukrán miniszterelnök szerint a helyi hatóságok felelősek azért, hogy nem akadályozták meg az erőszakot Odesszában. Közben a német Bild arról írt, hogy az amerikai titkosszolgálatok is segítik a kijevi kormányt.

Az amerikai CIA és az FBI is segíti az ukrán kormányt – erről a német Bild írt vasárnapi számában. A lap szerint az amerikai ügynökök arról adnak tanácsokat Kijevnek, hogyan lehet véget vetni a kelet-ukrajnai oroszbarát lázadásoknak. Eközben oroszbarát tüntetők szállták meg az ukrán biztonsági szolgálat székhelyét Donyeckben. A demonstrálók az épület előtt ukrán zászlókat égettek. Luhanszkban – ukrán sajtóhírek szerint – Moszkva-barát szakadár fegyveresek buszokkal ismeretlen helyre szállították az ukrán sorkatonákat.

Ukrán katonai helikopter szállt fel bevetésre Kelet-Ukrajnában. Az akciót a földön számos harckocsi kísérte. A hadsereg a hétvégén is folytatta hadműveleteit, amelyek célja, hogy visszavegyék a középületeket az oroszbarát szakadároktól. A támadásban számos szeparatista életét veszítette.

A hadsereg eddig a Szlovjanszk környéki városokban volt aktív, mostanra pedig körbevette az oroszbarát aktivisták szlovjanszki központját is. A szakadárok készülnek a harcra – a barikádokat fegyveresek védik, és az ukránoktól zsákmányolt lánctalpasok is bevetésre készek. Szerintük nemcsak a hadsereggel, hanem a szélsőjobboldali ukrán szervezetekkel is meg kell küzdeniük.

A szakadárokat egyre több civil tüntetőt támogatja azután, hogy Odesszában több tucatnyi társuk veszítette életét. Az aktivisták megszállták a donyecki biztonsági szolgálat székhelyét, az épület előtt pedig ukrán zászlókat égettek. A városban egyben megemlékeztek az odesszai vérengzés áldozatairól. „El sem tudtuk volna képzelni, hogy ilyesmi megtörténhet itt, a mi Ukrajnánkban. Soha nem fogjuk megbocsátani a kijevi juntának, hogy engedte ezt” – mondta egy helyi lakos. Az odesszai összecsapásokban több mint negyvenen haltak meg. A halottak többsége oroszbarát tüntető, akikre valószínűleg ukrán nacionalisták gyújtottak rá egy épületet.

A helyi hatóságok felelősek az erőszakért

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök a BBC-nek azt mondta: a helyi hatóságok felelősek azért, hogy nem akadályozták meg az erőszakot. Az odesszai régió rendőrfőnökét már el is bocsátották. Az odesszai vérengzés más városokban is feltüzelte az oroszbarát aktivistákat. Luhanszkban is egyre több civil csatlakozik a szakadárokhoz.

A Nyugat és Oroszország továbbra is egymást okolja az erőszak terjedéséért. Miközben Washington Moszkvát vádolja beavatkozással, addig az Egyesült Államok is segíti az ukrán kormányt. A német Bild szerint az amerikai CIA és az FBI ügynökei már megjelentek Kijevben. Arról adnak tanácsokat a kormánynak, hogy miként vessen véget a kelet-ukrajnai lázadásoknak.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!