2024. 04. 30. Kedd Katalin, Kitti napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:35

Mégsem kell fizetni a Miskolcot elkerülő szakaszért

2015. január 4., vasárnap 17:35, frissítve: hétfő 07:09

Mégsem lesz fizetős az M30-as Miskolcot elkerülő szakasza. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. szóvivője azt mondta, helytelenül jelölték díjkötelesnek a Szirma és Felsőzsolca közti szakaszt, az ugyanis főútnak számít. Eszerint a jövőben sem kell fizetni az út használatáért, vagyis ha valaki emiatt vette meg az éves, ötezer forintos megyei matricát, az visszakapja az árát.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. korábbi tájékoztatása szerint a várost elkerülő útszakaszra január 1-től már csak matricával hajthattak volna fel az autósok, ám tábla sehol nem figyelmeztette a közlekedőket. A főút használatáért azonban mégsem kell fizetni. Az útdíjfizetési szolgáltató szóvivője szerint helytelenül jelölték díjkötelesnek a Szirma és Felsőzsolca közti szakaszt, az ugyanis főútnak számít. „Az útszakasz főút besorolású, ezért eredetileg is díjmentes volt. Sajnos a megyei térképen valóban rosszul volt jelölve, azonban az országos térképen helyesen szerepelt. A hibát javítottuk, a térképeken tudomásunk szerin nincs ehhez hasonló hiba. Akik kizárólag emiatt vásároltak Borsod-Abaúj-Zemplén megyei matricát, nem éri kár őket” – mondta Kibédi-Varga Lajos, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. szóvivője.

Tovább nem javítják az útfizetős szakaszok térképét. Egyelőre a Ferihegyre vezető út is díjköteles.

– Az igazságosság alapján került bevezetésre az a rendelkezés, hogy minden M-es jelölésű, tehát gyorsforgalmi útszakaszra kiterjesztjük a matricafizetési kötelezettséget. Így kerülnek bele különböző szakaszok. Pest megyében is az eddig ingyenes gyorsforgalmi szakaszokra kiterjesztettük a fizetési kötelezettséget.
– Tehát magyarán a Ferihegyre vezető út benne marad a csomagban?
– Most még benne van, nyilvánvalóan folyamatosan fogjuk értékelni a tapasztalatokat természetesen az igazságosság alapján. Vidéken két kihajtó között eddig is nagyon sok esetben kellett fizetni az embereknek – mondta Becsey Zsolt közlekedési helyettes államtitkár.

Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke, a Hír TV P8 című műsorában igazságosnak, ám hibásnak nevezte az útdíjrendszert Úgy fogalmazott: az új rendszer nem egyértelmű, és a tájékoztatás sem történt meg időben. Bővebben>>>

Triplán fájhat a kisbuszosoknak
Akár a tavalyi autópályadíj tripláját is fizethetik azok a kisbuszosok, akiknek a járművében legalább 8 ülés van és utánfutót is használnak. Bővebben>>>


Az új útdíjrendszer ellen civilek egy csoportja útblokáddal tüntet március elsején. „Ez szó szerint blokád lesz, valamennyi autópályát, gyorsforgalmi utat, határátkelőhelyet le fogjuk zárni, Debrecentől egészen Győrig mintegy 25-30 helyen. A célunk az, hogy felhívjuk a kormány figyelmét, hogy ez így nem működhet tovább. Az útdíj, ez most egy kis szelet, az embereknek már tele van a hőcipője” – mondta Büki Zoltán, a tüntetés szervezője.

Elsősorban az M0-s, tehermentesítő körgyűrű fizetőssé tétele ellen tiltakoznak, a megyei matricarendszert ugyanakkor megtartanák, sőt azt javasolják, hogy a kormány egynapos matricákkal vagy szakaszjegyekkel segítse a közlekedőket.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!