2024. 09. 08. Vasárnap Mária, Adrienn napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Radar ráadás 03:00

Megosztja Egyiptomot az új elnök

2013. július 10., szerda 11:43, frissítve: szerda 20:55

Megvan az új ideiglenes kormányfő Egyiptomban. A liberális közgazdász korábban Egyiptom pénzügyminisztere volt. Helyettese várhatóan Mohamed el-Baradei volt ENSZ-diplomata lesz. Közben a legnagyobb liberális ellenzék elutasította az államfő politikai átmeneti tervét. Adli Manszúr korábban azt írta elő, hogy jövő februárban tartsanak parlamenti és elnökválasztásokat.

A Tahrír téri tüntetők is elfogadnák az új kormányfőjelöltet. A hatalomból erőszakkal eltávolított volt elnök, Mohamed Murszi-ellenes tüntetők egy nyugatbarát, nyitott társadalmat szeretnének. Az új jelölt erre alkalmas személy lehet: Hádzim el-Beblawi liberális közgazdász korábban az ország pénzügyminisztere volt. „Ő egy veterán politikus, és van elképzelése arról, hogyan indítsa be Egyiptom gazdaságát, és hogyan vezesse az országot. Beblawi egy jól ismert személyiség az országban és a térségben.”

A múlt hétig kormányzó Muszlim Testvériség viszont elutasította a kinevezést: „Egyiptom legitim elnöke Mohamed Murszi, és csak neki van joga kinevezni új kormányfőt. A hadsereg, és az az ember, akit ideiglenes miniszterelnöknek hívnak, mind tolvajok – mondta ez az iszlám vallási vezető, utalva arra, hogy Murszit tavaly demokratikusan választották meg.”


Adli Manszúr ideiglenes elnök a kinevezés mellett egy menetrendet állított fel az új parlamenti és elnökválasztás megtartására, illetve az alkotmány módosítására. A parlamenti választásokat, majd az elnökválasztást jövő év elején tartanák meg. Az elnök rendeletét viszont a Muszlim Testvériség és az egyiptomi világi ellenzéket tömörítő Nemzeti Megmentési Front is elutasította. A Tamarud ellenzéki koalíció pedig szintén azt sérelmezte, hogy az államfő nem avatta be a menetrend kidolgozásába.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!