2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:40

Csónakkal menekítették a lakókat – Kenuval közlekednek az utcában

,

2013. június 9., vasárnap 14:44, frissítve: vasárnap 15:23

Házakat vett körbe a víz több településen a Dunakanyarban, Budapestre estére ér az árhullám.

Folytatódik a védekezés Esztergomban a Csenkei hídnál, a Búbánatvölgyben is. Ebben a városrészben egy idősotthon is van, de az üdülőövezetben sokan életvitelszerűen laknak. Már szombat délután megkezdték a védekezést, ahol a 600 méter hosszban kiépített gát átázott és megcsúszott, amelyet háttámlás megtámasztással erősítettek meg a szakemberek.

Esztergomnál tetőzik a folyó, a városban több mint 3 kilométeren védekeznek. A védművek elég magasak, de egy helyen a gát megcsúszott. A hidakon homokkal megrakott teherautók állnak, hogy ne vigye el őket a folyó. Az esővizet szivattyúkkal emelik át a Dunába, az árvízi zsilipkapukat ott is lezárták, hogy az áradó Duna ne öntse el a csatornarendszert. Alámosta a Duna vize az Almásfüzitő-Esztergom-vasútvonal töltését és elöntötte a 10-es út érintett szakaszát. Az útszakaszon kora délután 10-15 centiméteres ár hömpölyög.

Ismét betört a víz Nagymarosra, ahol az egyik utcában 3-4 házat is körbevett az ár. A lakókat a polgármester közlése szerint kimenekítették. A vízbetörés helyét körbezsákolták, míg az utcák szélén megjelenő buzgároknál 70-90 centiméter magas ellennyomó medencéket alakítottak ki. Az előrejelzések szerint Nagymarosnál már tetőznie kellett volna a Dunának, ám a folyó lassan, de tovább árad. Nagymaros főutcáján csónakkal kell menekíteni az ott lakókat. A vízi mentők és a katasztrófavédelem végzi ezt a munkát. A katonák szivattyúzással próbálják kiemelni a vizet a házakból, udvarokból. Egész éjjel 100 katona dolgozott a helyszínen, akik mellett tűzoltók, katasztrófavédelmisek és önkéntesek is dolgoznak. A településnél 10 órakor a Duna tetőzés közeli állapot volt.

Továbbra is három település, Pilismarót, Dömös és Kisoroszi megközelíthetetlen közúton, autóval. Az árvíz miatt 68 útszakaszon van korlátozás, ebből 53 teljes útlezárás, a többi félpályás korlátozás. Dömösnél már tetőzik a Duna, de folyamatos a védekezés. A védmű már teljesen elkészült, de ezt erősítik nap közben. Az árvízi védekezés ellenére megtartják az időközi választást a településen, így döntött a választási bizottság. A képviselő-testület azért oszlatta fel magát, mert nem tudtak együtt dolgozni a polgármesterrel.

A Dunakanyarban átszervezték a háziorvosi és a gyógyszertári ügyeletet. Több mint száz tisztiorvos, járványügyi felügyelő, biológus vesz részt az árvízi védekezésben. A rendkívüli árhullám miatt a veszélyeztetett területeken folyamatos a vezetékes ivóvízellátás felügyelete. Három településen, Dömösön, Pilismaróton és Dobogókőn továbbra is csak forralva ajánlott fogyasztani a vezetékes vizet.


Dunabogdánynál a 11-es út mentén lévő bicikliútnál a zsákok hajnalban megcsúsztak. Az ideiglenes gátba ezután 30 ezer homokzsákot építettek be. Komoly erőkkel folyik a védekezés – fogalmazott Hadházy Sándor országgyűlési képviselő. Mint fogalmazott, utcai háború folyik, hiszen a Dunára nyíló utcáknál is komoly erőkkel kell védekezni, hiszen ha egy ponton betör a víz, akkor egy egész településrészt is elönthet a folyó. A településen 10 órakor a víz az úr. A Hajó utcában csak kenuval lehet közlekedni. Innen jelentkezett a Hír Televízió helyszíni tudósítója is, aki elmondta, az utcában 2 méter magasan áll a víz. Az itt lévő pékségben is kétméteres víz áll, amit szivattyúkkal próbálnak átemelni. A posta, a takarékszövetkezetet is mossa a víz. Az utcán sorakozó kenukkal az épületben lévő bútorokat próbálják menteni. Emellett 10 szivattyúval próbálják kiemelni a vizet az épületekből.

Pilismaróton az üdülőövezetet fenyegeti a víz. A katonák éjfél után érkeztek meg ide. A községbe a katasztrófavédelem is küldött erősítést. Több busznyi BKV-dolgozót is kivezényeltek, de őket nem engedték le az átázott töltéshez. A gátat a honvédség búvárai homokzsákokkal támasztották meg. A megerősített töltést várhatóan nem bontják el az árvíz levonulása után, hanem humuszréteget hordanak rá, befüvesítik, és végleges védműként szolgál majd. Szombaton a miniszterelnök Pilismarótra is ellátogatott.

Robbanóanyag a védekezéshez használt homokban

Robbanóanyagot találtak az árvízi védekezéshez használt homokban Leányfalunál. A Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred kommunikációs tisztje azt mondta: egy ködgyertyáról van szó. A magyar gyártmányú pirotechnikai eszköz miatt a töltőállomáson tartózkodó két embernek, illetve a környéken lévőknek el kellett hagyniuk a helyszínt, amelyet 400 méteres körzetben időlegesen lezártak. A ködgyertyát a tűzszerészek a központi gyűjtőbe vitték.

Megvédik Budapestet – jelentette ki Tarlós István főpolgármester a Hír Televízió  Magyarország élőben című műsorának árvízi különkiadásában. Megerősítette, hogy Budapestnél a vártnál magasabban tetőzhet a Duna, de hangsúlyozta: a gátak, ideiglenes töltések, védművek kitartanak, egyelőre a főváros területén sehol sem volt szükség rendkívüli intézkedésre. A fővárosban 12 óráig négy kerületből; a harmadik, a negyedik, a 11. kerületből, illetve Csepelről kellett biztonsági okból több mint 200 embert kitelepíteni - mondta el a Hír Televíziónak a fővárosi védelmi bizottság elnöke.

Az aszfalt alól folyamatosan tör fel a víz a Batthyányi téren, amelyet most homokzsákokkal próbálnak megállítani – nyilatkozta 12 órakor a Hír TV helyszíni tudósítója. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a víz honnan szivárog a felszínre. Az aszfaltos út is kezd megemelkedni, ezért buszokat és régi trolikat vezényeltek ide. Ezzel terhelik az utat. A szombati esőzések miatt a környezetben lévő házak pincéit le kellett zárni. Több lakásba is betört már a víz. Van olyan lakás, ahol lábszárig ér a víz. A Batthyányi tér környékén 2100 ember kitelepítésére lehet szükség. A kitelepített személyek ideiglenes elszállásolásukat iskolákban oldják majd meg, ha erre szükség lesz. A környező házak ablakait és ajtajait is homokzsákokkal torlaszolják el. Így próbálják megvédeni az értékeket.

A H5-ös HÉV nyomvonalát a Tímár utcánál meg kellett védeni. A sínek mellé fóliát és homokzsákokat hordtak. 10 órakor a védgát teteje és a vízszint között 40 centiméter van – fogalmazott a Hír Televízió helyszíni tudósítója. A csatornafedelekre körülbelül egy méter magasan homokzsákokat tettetek. Erre azért volt szükség, hogy onnan ne jöjjön vissza a víz. Budapesten egyre több forgalomkorlátozás van az ár miatt. Lezárták a Bem rakpartot, a Bem József teret, és a Fő utcát, így autóval rendkívül nehéz a közlekedés a budai oldalon. Aki mégis autóba ül azt arra kérik, hogy az M1-es, M7-es, az M6-os autópálya felől, Óbuda felé az M0-ás körgyűrűn, vagy a Hungária gyűrűn közlekedjen, a Rákóczi, illetve az Árpád hídon át.

Meghosszabbítja a dunai árvíz miatt kihirdetett veszélyhelyzetet a kormány – jelentette be szokásos reggeli sajtótájékoztatóján a miniszterelnök Esztergomban. Orbán Viktor hangsúlyozta: az elmúlt napok azt mutatják, hogy a fő célt eddig sikerült elérni: sem személyi sérülést, sem halálos áldozatot nem követelt az áradás, nincs eltűnt személy sem. A kormányfő közölte: az árhullám Budapesthez közelít, ahol három ponton is tart a védekezés.

Küldje be videóját!
Az árvízről készült friss videóikat várjuk a Hír TV applikációján keresztül! A beküldött felvétellel részt vehet videopályázatunkon is.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!